Az EU-hoz rendelt magyar nagykövet szerint sincs szó a Dublin III. felfüggesztéséről

2015 június 24., szerda 10:18
106

Györkös Péter, az EU-hoz rendelt magyar nagykövet szerda délelőtt nemzetközi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a magyar kormány nem függesztette fel a Dublin III. szerződést. Erről semmilyen jogilag értelmezhető döntés nem született. Magyarország csupán annyit jelzett, hogy kéri, egy bizonyos, korlátozott időre ne küldjenek ide vissza menekülteket a többi tagállamból, mert jelenleg technikai és anyagi nehézségekkel küzd Magyarország az ide érkező migránsok nagy száma miatt. Itt a többi tagállam szolidaritására számítunk, addig, amíg a megfelelő kapacitásokat ki nem építjük az érkezők fogadására.

Magyarország a dublini szerződés értelmében továbbra is regisztrálja az érkezőket, ujjlenyomatokat vesz le tőlük.

Ausztria és Németország eddig is sokat segített Magyarországnak a helyzet kezelésében. Néha Bécs és Berlin gyorsabban reagál mint Brüsszel. (Györkös ősztől berlini nagykövet lesz.)

A magyar kormány szerint közös európai megoldásokra van szükség, mert a mostani rendszer nem megfelelő, nem ad választ az új kihívásokra. Magyarország bejelentette, hogy az európai intézményekkel, a balkáni és közel-keleti államokkal közösen konferenciát szeretne rendezni Budapesten a balkáni bevándorlási útvonal kezeléséről. Erről Orbán Viktor már levélben értesítette Jean-Claude Juncker bizottsági elnököt. Máltán lesz egy hasonló konferencia az afrikai bevándorlásról.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt