Az osztrák külügyminiszter szerint elfogadhatatlan, amit Magyarország csinál

2015 június 24., szerda 6:57

Sebastian Kurz kedd este telefonon folytatott megbeszélést Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel. A bécsi külügyminisztérium tájékoztatása szerint Sebastian Kurz Szijjártót arra figyelmeztetette, hogy Magyarország eljárása negatív következményekkel járhat, és Ausztria mindezt ezt nem tűrheti el.

Az osztrák belügyi, valamint a külügyi tárca kedden felszólította az Európai Bizottságot, vizsgálja meg a kötelezettségszegési eljárás lehetőségét az ügyben.

Az osztrákokat az háborította fel, hogy  magyar kormány bejelentette, hogy “technikai okok miatt” felfüggesztik a menekültek uniós eljárásrendjét szabályozó Dublin III. rendeletet. A rendelet alapján a menekültügyi eljárást ott kell lefolytatni, ahol a menedékkérő benyújtotta a kérelmét.

A felfüggesztés miatt az Európai Bizottság is azonnali magyarázatot követel.

Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter az APA osztrák hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy aki továbbra is határok nélküli Európát akar, annak be kell tartani a schengeni határokat, és ugyanez vonatkozik a dublini rendeletre is.

Délelőtt tizenegykor Szijjártó Péter és Kovács Zoltán sajtótájékoztatni fognak a kérdésről, erről is beszámolunk majd. (via MTI)