Az osztrák külügyminiszter szerint elfogadhatatlan, amit Magyarország csinál

politika
2015 június 24., 06:57
comments 318

Sebastian Kurz kedd este telefonon folytatott megbeszélést Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel. A bécsi külügyminisztérium tájékoztatása szerint Sebastian Kurz Szijjártót arra figyelmeztetette, hogy Magyarország eljárása negatív következményekkel járhat, és Ausztria mindezt ezt nem tűrheti el.

Az osztrák belügyi, valamint a külügyi tárca kedden felszólította az Európai Bizottságot, vizsgálja meg a kötelezettségszegési eljárás lehetőségét az ügyben.

Az osztrákokat az háborította fel, hogy  magyar kormány bejelentette, hogy “technikai okok miatt” felfüggesztik a menekültek uniós eljárásrendjét szabályozó Dublin III. rendeletet. A rendelet alapján a menekültügyi eljárást ott kell lefolytatni, ahol a menedékkérő benyújtotta a kérelmét.

A felfüggesztés miatt az Európai Bizottság is azonnali magyarázatot követel.

Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter az APA osztrák hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy aki továbbra is határok nélküli Európát akar, annak be kell tartani a schengeni határokat, és ugyanez vonatkozik a dublini rendeletre is.

Délelőtt tizenegykor Szijjártó Péter és Kovács Zoltán sajtótájékoztatni fognak a kérdésről, erről is beszámolunk majd. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.