Negyven évig élt Ausztráliában a halottnak hitt amerikai drogcsempész

2015 június 24., szerda 12:20

1974-ben az amerikai hatóságok 12 tonna marihuána csempészésével vádolták meg az akkor 37 éves Raymond Grady Stansel Jr.-t. A férfinál elfogásakor 25 ezer dollár készpénzt, két Rolex karóra számláját és kitöltetlen nicaraguai vízumokat találtak. A bírósági tárgyalását 1975 január 5-re tűzték ki, de ügyvédje még az első tárgyalási nap előtt jelezte, hogy védence egy búvárbalesetben eltűnt Hondurasban.

A férfit keresték, de nem találták meg. A hivatalos adatok alapján holttá nyilvánították.

Negyven évvel később, 2015 májusában a 78 éves Dennis Lee Lafferty elvétett egy kanyart az ausztráliai Queensland északi részén, Daintree közelében. Lesodródott az útról és egy fának ütközött. A helyszínen életét vesztette.

Lafferty megbecsült tagja volt a közsségnek, a helyi lapok pionírként, vagyis az első betelepülők egyikeként méltatták, de megemlékeztek különleges akcentusáról is. Dafferty southern drawlban, vagyis az amerikai dél dallamos, lágy kiejtésével beszélte az angolt.

Ahogy Stansel is. Nem véletlenül. Egykori szeretője, Janet Wood maga leplezte le a titkot, hogy Stansel valójában nem halt meg a hondurasi kiránduláson. Valójában hajújukkal akkor Venezuelának vették az irányt, majd Perun, Tahitin és az Új-Hebridákon át jutottak el Queensland legészakibb csücskébe, kihasználva, hogy akkoriban Ausztráliában kifejezetten várták az angolul tudó bevándorlókat. Stansel új néven új életet kezdett Wooddal. (Via Mashable)