Nem azért gyullad be a szemed, mert túl sok klór van a medencében, hanem mert valaki belehugyozott

2015 június 24., szerda 18:31
210

Mikor a medence vizétől begyullad az ember szeme, azt általában mindenki arra fogja, hogy biztosan túl sok klórt engedtek bele. Viszont az Amerikai Járványügyi Központ új kampánya most igyekszik elmagyazáni, hogy ez azért nem teljesen csak a klóron múlik.

Önmagában a klóros vízzel való érintkezéstől másnap még nem kellene vérben forognia a szemünknek, mert a klórnak nincs ilyen hatása, tehát kell lennie ott még valami másnak is.

A Járványügyi Központ szerint a klór csak olyan medencében okoz szemgyulladást, amit a benne úszók alaposan telehugyoztak.

2012-ben még Michael Phelps is azt magyarázta a Telegraphnak, hogy teljesen normális, hogy az úszók belepisálnak a medencébe, de ezzel szerinte nincs is különösebben nagy gond, mert a klór úgyis kiirt minden baktériumot.

HÁT NEM!

Ugyanis mikor a vízbe engedett klór reakcióba lép vízbe eresztett húggyal, akkor abból többek között nitrogén-triklorid keletkezik, aminek nagyjából olyan hatása van, mint a könnygáznak, és pont ez az, ami irritálja a szemet és a bőrt.

De keletkeznek még olyan gázok is, amik nagy mennyiségben akár még az tüdőre, a szívre és a központi idegrendszerre is ártalmasak lehetnek. A húgy és a klór találkozásából keletkezik például cianogén-klorid is, ami sokan okolnak az úszóknál és a medencék mellett sokat álló úszómestereknél kialakuló krónikus betegségekért.

A Járványügyi Központ most arról is meg akarja győzni az embereket, hogy lehetőleg olyankor se menjenek medencébe, ha éppen valamilyen hasmenéses betegségük van, mivel a klór nem képes időben elpusztítani az összes vízben úszkáló baktériumot. Így például ha a crypto baktérium bekerül az emberi szervezetbe, akkor az lázat és a súlyos hasmenést okozhat.

Az Járványügyi Központ szerint az egyre elterjedtebb klórhasználat ellenére az elmúlt évtizedben a vízben terjedő fertőzések száma csak nőtt. Ebben az időszakban több mint 20 ezer ember szedett össze valamilyen hasmenéses fertőzést az Egyesült Államok valamelyik uszodájában. (Quartz)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt