Romániában jövőre 19 százalék lesz az áfa a mostani 24 helyett

gazdaság
2015 június 24., 14:31
comments 200

306 igen, 2 nem, 1 tartózkodás mellett ment át a román képviselőházon az adótörvény, ami 24-ről 19 százalékra csökkenti általános forgalmi adót.

Így jövőre Magyarországon 8 százalékponttal magasabb áfa lesz, mint délkeleti szomszédunknál.

Eugen Teodorovici román pénzügyminiszter elmondta, hogy az adócsökkentések következtében 12 milliárd lejjel (833 milliárd forint) kevesebb pénz folyik be az államkasszába a jövő évben, így Romániának magasabb államháztartási hiánya lesz, mint amekkorát korábban vállalt, de a deficit nem haladja meg a román bruttó hazai termék (GDP) 3 százalékát.

Románia az év elején 1,83 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt vállalt az IMF-fel szemben, akik ellenzik az adócsökkentést.

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.