Ausztria bővíti a befogadóállomásait

külföld
2015 június 25., 09:39
comments 353

További 6500 helyet biztosítanak Ausztriában a menekültek befogadására, a részletekről jövő héten egyeztet a kormány a tartományok képviselőivel.

Szerdán késő éjszakába nyúlóan folytak az egyeztetések az osztrák tartományi képviselők és a kormány vezetői a menekültek elosztásáról. Végleges megoldás nem született még az osztrák menekültügyi vitában, de június végéig 2500, július végéig további 4000 helyet hoznak létre a befogadótáborokban.

A belügyminisztérium közlése szerint a 2500 hely nagy részét Bécs környékén és Alsó-Ausztriában létesítik majd, éppen abban a két tartományban, amely elsők között teljesítette a menekültkvótát. Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter csütörtöki javaslata szerint átmeneti megoldásként kollégiumokat és hasonló létesítményeket nyithatnak meg a befogadásra.

A kancellár, Werner Faymann a találkozó után kijelentette: továbbra is azt fogja szem előtt tartani, hogy a sátortáborok nem jelentenek megoldást a menekültek elhelyezésére, és nem tehermentesítik a traiskircheni tábort.

A szociáldemokrata frakcióvezető, Andreas Schieder politikailag és morálisan kifogásolhatónak nevezte a néppárti tartományi vezetők ellenállását, mert ilyen helyzetben nincs helye pártpolitikai csatározásoknak.

A Caritas, a Vörös Kereszt és a Volkshilfe emberei nem voltak elégedettek az intézkedésekkel, de azt sikerként azt értékelték, hogy a kiskorú menekültek ellátására nagyobb anyagi hozzájárulást helyeztek kilátásba, azonban konkrétumok nem hangoztak el ebben a kérdésben sem.

A hatóságok adatai szerint a múlt hónapban 6240 menedékkérelmet nyújtottak be Ausztriában, és ez lakosságszámra elosztva több, mint bármely más EU-tagállamban. A belügyi tárca június eleji adatai szerint, idén várhatóan rekordszámú, mintegy 70 ezer menedékkérelmet adnak be az osztrák hatóságokhoz.

Az elmúlt években jelentősen megnőtt a benyújtott menedékkérelmek száma Ausztriában. 2013-ban csaknem 18 ezer, tavaly nagyjából 28 ezer kérelmet adtak be. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.