Cavanit seggbeujjazták és kiállították a Copa Americán

futball
2015 június 25., 08:30
comments 47

Különösen mocskos, durva meccsen győzte le 1:0-ra a házigazda Chile válogatottja Uruguayt a Copa America negyeddöntőjében. A meccs egyértelmű fordulópontja a 63. perc volt, amikor a bíró kiállította az uruguayiak egyik legnagyobb sztárját, a csatár Edinson Cavanit.

Nem állítanám, hogy Cavani kiállítása jogos volt. Hogy miért? Nézzék meg ezt a videót:

Mint látják, a chileiek védője, a 18-as számú Gonzalo Jara nemes egyszerűséggel seggbeujjazta Cavanit egy szabadrúgás után. Cavani egy ütésnek a legrosszabb indulattal se nevezhető mozdulatot téve elhessegette, amire Jara úgy esett össze, mintha legalábbis ököllel álcsúcson vágták volna.

Előre bocsátanám, hogy az elmúlt évek fairplay-őrülete ellenére én továbbra is a játék részének tekintem a mocskos kis szabálytalanságokat és az ellenfél pszichológiai vegzálását - talán nem függetlenül attól, hogy világ életemben az olaszoknak szurkoltam.

Jara ezt a szép hagyományt követve pécézte ki magának Cavanit, aki amúgy is elég rossz idegállapotban lehetett:

apja hétfőn halálos közúti baleset részese volt, és még mindig rendőrségi őrizetben van.

Itt egy másik szögből felvett videó az esetről, amin még látványosabban látszik, hogy mekkorát színészkedett Jara:

Jara ezzel egyértelműen feliratkozott a futballtörténelem legnagyobb provokátorai közé, valahova honfitársa, Roberto Rojas mellé, aki 1989-ben egy brazilok elleni vébéselejtezőn némi ketchuppal elszimulálta, hogy egy petárda vérző sebet ejtett rajta. Lebukott, a chilei válogatottat, ami a 90-es vébére nem jutott ki, eltiltották a következő vébéről, Rojast pedig egy életre eltiltották - bár az eltiltást 2001-ben, 44 éves korában végül feloldották.

A meccs helyszíne is legendás a futballtörténelemben - és sajnos a valódiban is. A santiagói Estadio Nacionalban játszották a vébétörténelem tán legdurvább meccsét, a santiagói csata nével elhíresült Chile-Olaszország meccset, amin már a 12. másodpercben nagyon durva szabálytalanságot követtek el, az olasz Giorgio Ferrinit pedig már a 12. percben kiállította az az angol bíró, Ken Aston, aki aztán simán elnézte a chilei Leonel Sáncheznak, hogy simán leütötte az olasz Mario Davidot. Ezt a meccset nevezte a BBC kommentátora "a játék történetének leghülyébb, legvisszataszítóbb, leggusztustalanabb és legbecstelenebb meccsének".

És ezt a stadiont használta internálótáborként a chilei hadsereg Augusto Pinochet puccsa után, ahol a szemtanúk beszámolói szerint százakat kínoztak és fenyegettek kivégzéssel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.