Hágában egy bíró elmeszelte a holland kormányt, mert az nem tesz eleget a klímaváltozás ellen

Egy holland bíróságon 886 civil jelentette fel a kormányt, mert szerintük nem tesz eleget a klímaváltozás ellen. (Hollandia egyébként az egyik első ország lesz Európában, ami a tengerszinte emelkedésének köszönhetően eltűnik, ha a klímaváltozás tovább folytatódik.)

A bíró nekik adott igazat, és kimondta, hogy a holland kormány hozzáállása a klímaváltozáshoz ütközik a törvénnyel, és elrendelte, hogy tegyenek lépéseket, hogy  öt éven belül 25 százalékkal csökkentsék az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. Három másik bíró csak 14-17 százalékos csökkentést akart, ami azt jelenti, hogy 2020-ra az 1990-es szintre esne vissza.

A bíróság szerint az államnak nem szabadna azzal takaróznia, hogy a klímaváltozás döntően nem az ő erőfeszítéseiken múlik. (Az USA, ami 1990-ben az összes kibocsátás 36 százalékát adta, a gazdaságának védelmére hivatkozva még mindig nem ratifikálta a kiotói jegyzőkönyvet.)

Bár a végzés csak Hollandiában kötelező érvényű, ügyvédek szerint az egész világon arra bátoríthatja a civileket, hogy hasonló módszerrel lépjenek fel a kormányuk ellen. Belgiumban 8000 civil ugyanerre készül, és Norvégiában is várható egy hasonló per. (The Guardian)