Két évig figyelte a francia titkosrendőrség a lyoni támadót

2015 június 26., péntek 9:32
808

Sajtóhírek szerint iszlamista zászlót lobogtató támadók

lefejeztek egy férfit egy Lyonhoz közeli ipari telepen*, egy vegyi üzem területén.

Egy helyi újságíró jelentése szerint az áldozat holttestét pár perccel a támadás után fedezték fel. Levágott feje több méternyire volt a testétől. Francia lapok szerint az áldozat feje az üzem kerítésén lógott, egy arab feliratú zászló mellett. Az áldozat valószínűleg nem a gyár alkalmazottja volt.

Ezt a vegyi üzemet támadták meg.
Via Google Street View

A Le Monde szerint az ipartelepen robbanások is voltak. A Le Monde jelentése szerint több sérültje is van a támadásnak. A Euronews két sérültről tud, értesüléseik szerint a gyártelepről negyven embert menekítettek ki.

A szemtanúk több támadót láttak, de az AFP hatósági forrásokra hivatkozó jelentésében csak egy támadót említ.

A Sky News és az Independent jelentése szerint a francia rendőrök már legalább egy embert őrizetbe vettek a helyszínen. Ő állítólag azt vallotta, hogy az ISIS tagja. Az iTele francia hírtelevízió értesülései szerint a 30-as éveiben járó férfi nem volt ismeretlen a francia titkosszolgálatoknak. A rendőrség szerint azonban van egy másik támadó is, aki sérülten menekül.

Bernard Cazeneuve belügyminiszter már a helyszínen van. Manuel Valls miniszterelnök jelenleg Dél-Amerikában tartózkodik, de sajtótájékoztatón utasította a prefektusokat, hogy helyezzék készültségbe a biztonsági erőket, és világítsák át régióikat esetleges terrorkockázatokat keresve.

Francois Hollande elnök Brüsszelben van, onnan tartott rendkívüli sajtótájékoztatót. Azt mondta,

nem kétséges, hogy terroristatámadás történt.

Az elnököt úgy tájékoztatták, hogy a terroristák fel akarták robbantani az üzemet, gázpalackokba akarták vezetni az autójukat. A megtámadott gyár eleve veszélyes üzem, egy részében gázt palackoznak. Ezt akarták felrobbantani a terroristák. Hollande is úgy tudja, hogy két támadó lehetett.

Az elnök pénteken fél 4-re szűk körű kabinettalálkozót hívott össze az Élysée-palotába. Ott a meghívott miniszterek megtárgyalják a történteket, és eldöntik, mi a teendő. Utána renkívüli sajtótájékoztató lesz.

Bernard Cazeneuve belügyminiszter háromnegyed 2 táján tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az őrizetbe vett támadót Yassin Salhinak hívják, és 1980-ban született. A férfi a Lyon melletti Saint-Priest-ben él, és eddig még nem volt semmilyen büntetőügye. 2006-ban a francia titkosrendőrség figyelni kezdte a férfit a szalafita mozgalommal fenntartott kapcsolatai miatt, de 2008-ban nem hosszabbították meg a megfigyelést, mert nem találtak semmi különöset.

(Via BBC, Daily Mail)

*Pontosítás: a brit sajtóban Grenoble-t jelölték meg a támadás helyszíneként, a francia jelentések szerint a támadás Saint-Quentin-Fallavier-ben, egy Lyonhoz közeli ipari területen történt.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt