Humanitárius katasztrófát okoznak a dominikai deportálások Haitin

külföld
2015 június 26., 22:00
comments 545

Haiti miniszterelnöke szerint a Dominikai Köztársaság humanitárius katasztrófát fog okozni a deportálásokkal. Evans Paul szerint eddig 14 ezer Dominikáról kitoloncolt haiti érkezett vissza.

A miniszterelnök elmondta, hogy a Haitire visszatérők nagy része gyerek és fiatal felnőtt, így most az amúgy is romokban heverő országnak ki kell találnia valamilyen szociális tervet, hogy kezdeni tudjon valamit ezzel az embertömeggel. Most táborokat építenek a határ mentén. Közben pedig próbálnak kialakítani valami értelmes párbeszédet a dominikaiakkal a helyzet rendezésére.

Ráadásul sokan közülük hontalannak számítanak, mivel a Dominikai Köztársaság területén születtek, de pár éve elvesztették az állampolgárságukat a haiti származásuk miatt.

A dominikaiak szerint a deportálás egy lassú és sokáig tartó folyamat lesz. Múlt hét óta az országból kiutasítanak mindenkit, aki nem tudott tartózkodási engedélyt intézni magának. Ez viszont csak az országban élő 500 ezer haiti felének jött össze. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.