Magyarországon vagy Ausztriában találkozna a pápával az orosz ortodox egyházfő

Hilarion metropolita, az Orosz Ortodox Egyház külkapcsolatokért felelős prelátusa a Corriere della Sera olasz lapnak adott interjújában azt mondta, napról napra közelebb jutunk ahhoz, hogy Ferenc pápa és Kirill pátriárka, az orosz egyházfő, találkozzanak.

A 1,2 milliárd hívőt számláló római katolikus egyház és világ 250 millió ortodox keresztényéből 165 milliót képviselő orosz ortodox egyház vezetői még sosem találkoztak személyesen, az esemény így óriási lépés lenne a nyugati és keleti kereszténység közeledésében. Ilyen jelentőségű találkozó lehetősége sem merült eddig fel az 1054-es egyházszakadás óta.

Hilarion metropolita szerint a találkozót nagyon gondosan elő kell készíteni, és az orosz fél szerint sem Moszkvában, sem Rómában nem találkozhatnak az egyházfők, csak „semleges ország” lehet a tárgyalás helyszíne. A metropolita itt példákat is mondott,

Ausztriát vagy Magyarországot javasolta.

A metropolita nem gondolta, hogy a találkozóra még idén sor kerülhet, de szerinte a két egyház között egyre jobbak a kapcsolatok. Az orosz ortodox egyház a rendszerváltás után újból megharagudott a Vatikánra, Moszkvában azzal vádolták a katolikus vezetőket, hogy a Szovjetunió felbomlását kihasználva igyekeznek csökkenteni Kelet-Európában az orosz ortodox egyház befolyását. A Vatikán ezt tagadta.

"RIAN archive 836976 Christmas service at Cathedral of Christ the Savior" by RIA Novosti archive, image #836976 / Sergey Pyatakov / CC-BY-SA 3.0. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Ferenc pápa nyitott a találkozóra, tavalyi törökországi látogatása után újságíróknak elmondta, hogy üzenetet küldött Kirill pátriárkának és találkozót kezdeményezett. Az üzenetben az állt, hogy a pápának bárhol megfelel a találkozó, Kirillnek csak hívnia kell, és ő megy. (Reuters)