Dömperrel ment Varufakiszéknak Juncker

külföld
2015 június 29., 09:21
comments 154

Lepopulistázta és lehazugozta a görög kormányt az Európai Bizottság elnöke, aki még magához képest is kemény hangvételű sajtótájékoztatót tartott görög-ügyben. A görög vezetők szerinte nem viselkednek felelősen, és hazudnak a népüknek.

Junckert egyébként korábban egyértelműen Ciprasz görög miniszterelnök titkos támogatójaként fogták fel, inkább védte a görög álláspontot az elutasítóbb észak-európai országokkal szemben. De most érezhetően fel volt háborodva, amiért a görög a hétvégén már húsz órája húzódó tárgyalásokon nem jelezte egyszer sem a tárgyalópartnereinek, hogy népszavazás kiírására készül. Juncker arra biztatta a görögöket, hogy szavazzanak majd "igennel" a vasárnapi népszavazáson (igaz, ez az "igen" egyáltalán nem egyértelmű, hogy mire vonatkozik majd), és utalt arra is, hogy ez a görög EU-tagságról is szólni fog. Egy "nem" válasz, bármi is a kérdés, egy nem Európára, mondta.

De azért jelezte, hogy az ajtó még nyitva áll a görög kormánynak a további tárgyalások előtt, amit az eurokrata vezető hozzáállása után nehéz hogyan értelmezni. Azt is elmondta az egyszerre három nyelven beszélő Juncker, hogy a tárgyalások csak a 2012-es reformprogram alapján mehetnek tovább, márpedig ez az, ami ellen a görög kormányt megválasztották.

Juncker továbbá megállapította:

"nem érdemes öngyilkosságot elkövetnie annak, aki fél a haláltól."

Az Európai Bizottság elnöke után technikai tájékoztatást tartottak európai bizottsági vezetők, és ott arról beszéltek többek között, hogy továbbra is van lehetőség adósságelengedésre, ha meg tudnak állapodni a reformokban.

Angela Merkel német kancellár pedig a CDU 70. születésnapján mondott beszédet, ahol azt monda:

"ha Európa nem tud kompromisszumot kötni, akkor az egész kontinens el van veszve."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.