Kész vége, az államé a Budapest Bank

2015 június 29., hétfő 14:32
141

Lezárult az üzlet: az MFB-csoporthoz tartozó Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. átvette a Budapest Bank 100 százalékos tulajdonrészét. Az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bankhoz tartozó zrt. 700 millió dollárt fizetett a bankért a General Electric Capital Groupnak. Az ügyletet 279,64 forintos dollárárfolyamon számolták el, ami a mainál valamivel jobb, de a bank így is majdnem 200 milliárd forintba (azaz a devizahiteles-mentés teljes költségének durván ötödébe) került. Egészen pontosan 195 milliárd 748 millió forint volt. A Portfólió szerint ez a bank könyv szerinti értékéhez képest 1,7-szeres túlértékelést jelent.

Az Miniszterelnökség jelezte, hogy az ügylet nem növeli az államadósságot, a vételár előteremtéséhez a Magyar Fejlesztési Bank forint alapú piaci forrást vont be.

A Budapest Bankkal együtt a pénzintézet teljes portfóliója az államé lett, beleértve a Budapest Alapkezelő Zrt-t, a Budapest Autófinanszírozási Zrt-t, a Budapest Lízing Zrt-t és a Budapest Flotta Zrt-t is.

Az állam úgy érzi, hogy a kifejezetten magas vételár ellenére is jó üzletet csinált. Annyiban mindenképp igazuk van, hogy a Budapest Bank ma az egyik legjobban működő magyar bank, idén az első negyedévben 5,1 milliárdos adózott eredményt könyvelt el, az első féléves eredménye pedig várhatóan meghaladja a 10 milliárd forintot. (napi.hu)

(A címlapi kép a Wikipédiáról van.)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt