Pintér Sándor közmunkást csinálna a menedékkérőkből

POLITIKA
2015 június 29., 15:05
comments 166

Benyújtotta a kormány a parlament elé a törvénytervezetet, ami többek között a szerb határra tervezett kerítés megépítéséhez szükséges változtatásokat tartalmazza. A belügyminiszter által benyújtott javaslat emellett felgyorsítaná a menedékkérelem elbírálását és ezen kívül lehetővé tenné, hogy a táborokban várakozó emberek közmunkásként dolgozzanak. A vs.hu szúrta ki a módosítás szövegében, hogy a törvény tervezete úgy fogalmaz, hogy ha a menedékkérőnek nincs más jövedelme, akkor jogosult közfoglalkoztatási jogviszony keretében munkát végezni. Ezzel párhuzamosan pedig megteremtik nyilvántartásuknak a jogszabályi hátterét is.

Kiderül az is, hogy az első kilenc hónapban a közmunkát a tábor környékén végeznék. Bevételükből pedig kötelesek lennének a meghatározott megtérítési kötelezettségének eleget tenni. A törvény szövege itt egy olyan bekezdésre utal, aminek egyelőre nincs nyoma a BM javaslatában, azaz az nem derül ki ebben a csökevényes formában, hogy kinek és mennyit kéne fizetnie a közmunkára fogott menekültnek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.