Segítői is voltak a tunéziai merénylőnek

külföld
2015 június 29., 04:30
comments 259

A tunéziai belügyminisztérium szerint segítői is voltak Seifeddine Rezguinak, aki a múlt héten 38 embert végzett ki a Szúszában. A tunéziai hatóságok szerint Rezgui tettestársai segítettek neki Kalsanyikovaot szerezni és eljutni a merénylet helyszínére.

A beszámolók szerint a merénylet előtt Rezgui teljesen normális fiatalnak számított, akit leginkább a foci, a csajok és a rapzene érdekelt. A környezete sem érti, hirtelen hogy lett belőle iszlamista merénylő. Rendszeresen imádkozott, de az ismerősei szerint

sosem beszél a vallásról, főleg nem hallottak tőle a szélsőségesek baromságaiból.

Rezgui a hatóságok megfigyelési listáin sem szerepelt, a mecset, ahova járt, nem számított a radikálisabb helyek közé. A biztonsági erők szerint nem rég, úgy fél évvel ezelőtt csatlakozhatott a terroristákhoz. Úgy gondolják, hogy a neten tarthatta a kapcsolatot valamelyik szélsőséges csoporttal.

Az áldozatok közül legalább 30-an brit állampolgárok voltak, de voltak köztük egy belga, egy ír és egy német is. Ezen felül 36-an sérültek meg a merényletben, néhányan súlyosan.

Tunéziában rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezettek be a merénylet után: a hadsereg tartalékosait a a nyaraló övezetekbe vezényelték. A kormány becslései szerint háromezer tunéziai harcolhat az Iszlám Állam oldalán valahol Szíriában, Irakban vagy Líbiában.

Nagy-Britannia 16 rendőrt küldött az országba és több százan dolgoznak az ügyön. A BBC szerint ez a legnagyobb terrorellenes akció a 2005-ös londoni robbantások óta.

Tunéziában sem ez az első halálos merénylet idén. Márciusban 22 embert mészároltak le szélsőségesek a taniszi Bardo Múzeumban. (BBC/Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.