Szétszedték a 60 ezer forintos fejhallgatót, hogy kiderüljön valójában mennyit érhet

technika
2015 június 29., 09:34

A Bolt nevű, technológiai cégeket pénzelő befektetési alap mérnökeit nagyon érdekelte, hogy mi van a Beats fejhallgatókban az Egyesült Államokban.

Ez egy mostanában nagyon felkapott, és elég drága márka, itt 65-87 ezer forint között lehet rendelni a termékeikből.

A Bolt mérnökei tudni akarták, hogy az emberek a jól csengő márka miatt fizetnek nagy pénzeket, vagy ezek az eszközök tényleg jobbak (jobb alkatrészekből, alapanyagokból készülnek, jobban vannak összerakva), mint az olcsóbb versenytársak. Úgyhogy elhatározták, hogy vesznek egy Beats fejhallgatót, és szétszedik. (A vizsgált darab 199 dollárba, 56 ezer forintba került az Egyesült Államokban)

Megdöbbentő dolgokat találtak.

Például azt, hogy fülesben

van 4 olyan fémalkatrész, aminek látszólag semmi funkciója nincs, viszont a súly 30 százalékát adják.

Ez azzal lehet összefüggésben, hogy az emberek hajlamosak jobb minőségűnek gondolni azokat a termékeket, amik nehezebbek, mint a könnyebbeket. A Bolt mérnökei szerint a fémeket csak ezért teszik a fejhallgatóba, bár ezt mások Gizmodon vitatták.

A nagyobb elemek műanyagból készültek. A lehető legkevesebb csavart használnak, ami gyártási, összeállítási szempontból drága, helyette ragasztóval dolgoznak, és összepattintják az alkatrészeket.

Amikor külön-külön megvizsgálták az összes alkatrészt, és megbecsülték az árukat, akkor az derült ki, hogy a ~60 ezer forintos bolti árhoz képest

a részek tömeggyártásban, a csomagolás nélkül, ~4900 forintból kijönnek, a dobozzal együtt 16,89 angol fontot, (7528 forintot) érnek.

Ebben persze nincs benne az összeszerelés, a szállítás és fejlesztés költsége, ami egyáltalán nem elhanyagolható pénz, de azért arányaiban jól mutatja, hogy mennyit fizetnek az emberek a márkáért, és mennyit a tényleges "anyagért".

A Bolt mérnökeinek állításaival kapcsolatban a BuzzFeed és a Gizmodo is kereste a Beats gyártóját, de onnan egyelőre nem válaszoltak a kérdéseikre.

(Medium, PopularMechanics, BuzzFeed, Gizmodo - A képek a Bolt oldaláról vannak.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.