Jogerősen pert vesztett a Fidesz, mert azt állították, hogy a Helsinki Bizottság amerikai megrendelésre támadja a kormányt

Tavaly júniusi ítéletét erősítette meg hétfőn a Fővárosi Ítélőtábla, amikor kimondták, hogy a Fidesz és Hoppál Péter akkori szóvivő megsértette a Magyar Helsinki Bizottság jóhírnévhez való jogát, amikor Hoppál egy sajtótájékoztatón többek között azt állította, hogy a Helsinki Bizottság egyike az amerikai pénzen kitartott „álcivil” szervezeteknek, amik megrendelésre járatják le az országot és a kormányt

Ezzel a váddal a párt még a civilek elleni támadássorozat kezdetén, 2013 nyarán állt elő. (Az is épp ma derült ki, hogy az egész támadássorozatnak végül nem volt semmi valós alapja.) A Magyar Helsinki Bizottság nem hagyta annyiban a dolgot, ugyanis szerintünk nem képezi a szólásszabadság részét olyan jóhírnevet sértő, valótlan tények álltása, amelyekhez hasonlóakat a kommunista rendszerben terjesztett a hatalom a kritikus ellenzékiekről.

Ítéletében a bíróság kötelezte a Fideszt és Hoppál Péter korábbi szóvivőt arra, hogy Népszabadságban és a Magyar Nemzetben, valamint a www.fidesz.hu portálon közzé tett nyílt levél útján fejezze ki sajnálkozását amiatt, hogy valótlan tényeket állítva megsértette a Bizottság jóhírnevét.

Mindezzel kapcsolatban a Helsinki Bizottság közleményében ezt írja:

a kormánypárt egy tisztességes bírósági eljárásban nem tudja megvédeni hazug propagandáját.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.