Puerto Rico lenyomta Görögországot! Előbb jelentettek csődöt

gazdaság
2015 június 30., 12:38
comments 74

Az USA megszállása alatt álló társult államaként működő karibi sziget, Puerto Rico kormányzója, Alejandro Garcia Padilla tévés beszédben kérte meg az amerikai szövetségi kormányt, hogy hadd rendezzék át a nemzetközösség önkormányzatának adósságát.

(Vicces mellékszál: a kormányzó beszéde helyett egy hiba miatt egy kvízműsor ment az internetes közvetítésben.)

A helyzetet bonyolítja, hogy Puerto Rico alkotmánya tiltja a csődöt. Viszont 73 milliárd dollár adósságuk van, ami majdnem pont annyi, mint a magyar államadósság, vagy az összehasonlíthatatlanul erősebb és nagyobb Kalifornia adóssága. Puerto Rico eladósodásában nagy szerepet játszott, hogy az önkormányzati kötvényei adómentesek.

photo_camera AFP PHOTO/PAUL J. RICHARDS

A szigeten kinevezett csődtanácsadó, Steven Rhodes pedig elmondta, hogy Puerto Rico gyakorlatilag fizetésképtelen, esélye nincs elkerülni a csődöt. Puerto Riconak szerdán kellene fizetnie a Nemzetközi Valutaalapnak, de ez a mostani helyzetben nem lehetséges.

A Fehér Ház szóvivője viszont elmondta, hogy jelenleg nem tervezi a kormányzat Benicio del Toro és Ricky Martin hazájának kisegítését. Pedig hónapok óta tárgyaltak a társult állam kormányával.

Ezért most úgy tűnik, hiába tiltja a törvény, elkerülhetetlenül csődbe megy Puerto Rico.

photo_camera San Juan, Puerto Rico fővárosa.

Puerto Rico sok szempontból olyan helyzetben van a "dollárövezetben", mint Görögország az eurózónában: monetáris unió egy erősebb országgal, kellemes időjárás, turizmuson alapuló helyi gazdaság, nem feddhetetlen közélet. Nemrég az is kiderült, hogy a hivatalosan közzétett statisztikák nem adtak pontos képet a helyi közpénzügyekről. Évek óta recesszió van, a helyi kormány megszorítási spirálba került, egyre erősködik a kivándorlás.

(Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.