Ismerted a történetét a német férfinak, aki egyedüliként nem karlendített Hitler előtt?

Mert én például nem ismertem, pedig a képet persze rengetegszer láttam. De a Business Insider most felidézte, miről is volt szó.

August Landmesser a képen szereplő férfi, aki lelkes, elkötelezett náci volt, 1931-ben csatlakozott a párthoz, ahol szépen ívelt fel a karrierje. 1933-ban viszont beleszeretett a zsidó Irma Ecklerbe, két évvel később pedig el is jegyezte. Azért, mert zsidó nőt jegyzett el, kizárták a pártból. Próbáltak összeházasodni, de Hamburgban kérelmüket elutasították.

A fénykép 1936-ban készült, amikor Landmesser is jelen volt egy felvonuláson, amin részt vett Adolf Hitler is.

Egy évvel később feleségével és kétéves lányukkal Dániába akartak menni, de a határon letartóztatták őket, fajkeveréssel és rasszgyalázással vádolták. Egy évvel később elengedték, de az volt a feltétel, hogy meg kell szakítania a kapcsolatot a nővel. Erre viszont nem volt hajlandó, így két hónappal később ismét letartóztatták, és két és fél éves büntetésre ítélték, amit a börgermoori koncentrációs táborban kellett letöltenie. Soha többet nem látta feleségét és gyermekét, mert időközben a Gestapo letartóztatta Eckert. A nő a börtönben szülte meg második gyermeküket. Halálának pontos körülményeit nem ismerni, de valószínű, hogy 1942-ben ölték meg a bernburgi "eutanázia"-központban. A gyerekeik árvaházba kerültek, ők túlélték a háborút és a nácikat. Irene 1996-ban írta meg könyvben családjuk történetét.

Landmesser 1941-ben szabadult a börtönből, gyári munkára fogták, 1944-ben pedig besorozták és a frontra vitték. 1944 októberében horvát területen halt meg.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.