A görög bíróság jóváhagyta a vasárnapi népszavazást

külföld
2015 július 03., 16:42
comments 35

A görög közigazgatási bíróság jóváhagyta a vasárnapi népszavazás megtartását. Korábban két görög állampolgár tett náluk panaszt, mert szerintük a görög alkotmány szerint nem lehetne népszavazást tartani költségvetési kérdésekben, ezt azonban most elutasították.

A bíróság elnöke, Nikosz Szakellariou szerint a népszavazás rendben le fog menni. Vasárnap arról fogják megkérdezni a görög választókat, hogy a hitelezők követeléseinek megfelelően, akarnak-e további megszorításokat. Uniós vezetők szerint ha a görögök többsége nemmel szavaz, akkor ki fognak esni az eurózónából.

A görög választóknak egyébként azt a nem túl egyszerű kérdést kell majd megválaszolniuk, hogy

„El kell-e fogadni azt a közös tervet, amelyet az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap június 25-én az Eurócsoport elé terjesztett?"

A görög közvélemény-kutató cégek szerint szinte azonos méretű a megszorításokat támogatók és ellenzők tábora, szóvan nem nagyon lehet előre megjósolni, hogy mi fog történni vasárnap, de az eredmény biztosan nagyon szoros lesz.

(AP/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.