A Wikileaks alapítója sem kap menedékjogot Franciaországban

külföld
2015 július 03., 14:23
comments 110

Pénteken jelent meg a Le Monde-ban Julian Assange-nak, a Wikileaks alapítójának a Francois Hollande-hoz írt levele, amiben menedéljogot kért a francia elnöktől.

Assange szerint ha Franciaország befogadná őt, akkor azzal bátorítást adhatna minden újságírónak és szivárogtatónak.

Azt is hozzátette, hogy ez azért sem lenne rossz, emrt egyébként az élete veszélyben van.

A francia elnök hivatala viszont úgy döntött, hogy elutasítja a kérvényt, azaz nem ad menedékjogot Assange-nak.

Az elnök közleménye szerint nem bizonyatható, hogy Assange közvetlen veszélyben lenne, másrészt pedig érvényes elfogatóparancs van ellene érvényben Európában.

Assange ellen Svédországban adtak ki elfogató parancsot, és a rendőrség ki akarja hallgatni szexuális visszaélés vádja miatt, amit állítólag 2010-ben követett el.  Szerinte azonban a vád csak ürügy, egy olyan összeesküvés része, amelynek célja kiadatása az Egyesült Államoknak, ahol titkos amerikai iratok kiszivárogtatása miatt állíthatnák bíróság elé.

Mielőtt kihallgahatták volna Ecuador menedékjogot kínált neki 2012-ben. Azóta is ott dekkol az ország londoni nagykövetségén. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.