Elkezdődött a Budapest Pride

Péntek este a Margitszigeten rendezték a 20. Budapest Pride Fesztivál megnyitóját. A megnyitó beszédet Alföldi Róbert tartotta. Alföldi elmondta, hogy

Budapest multikulturális világváros, így a főváros vezetője nem nevezhet semmiféle kisebbségi rendezvényt természetellenesnek és visszataszítónak.

Hozzátette, hogy egy ilyen kijelentés nem méltó egy valóban igaz értékekben hívő keresztény, konzervatív kultúremberhez, emellett pedig soha nem magánemberként hangzik el a főpolgármester szájából.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Alföldi szerint

Tarlós Istvánnak lehetnek félelmei, zavarban lehet és idegenkedhet az azonos nemű pároktól, de vagy nem kell egy világváros vezetését elvállalni vagy akarjon változtatni az idegenkedésen, ne ítélkezzen, hanem kérdezzen, ne felsőbbrendűen véleményezzen, hanem vizsgálódjon.

Szivárvány Misszió Alapítvány elnöke , Nagy Szilvia arról beszélt, hogy az elmúlt húsz év eredményeit együtt érték el az LMBTQ közösség tagjai. Kifogásolta, hogy a tolerancia szót gyakran használják, könnyű eladni,

"Orbán Viktor szerint például Magyarország egy toleráns ország, de valójában ügyesen bújtatott elutasítás áll a háttérben Magyarországon."

Szerinte mindig törekedni kell arra, hogy az emberek sokszínűségüket méltón megjeleníthessék.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az idén július 3. és július 12. között rendezik meg az LMBTQ közösség fesztiválját, a 20. Budapest Pride-ot, az ehhez kapcsolódó felvonulást pedig július 11-én, szombat délután Budapest belvárosában. A fesztivál több tucat programmal, kiállításokkal, koncertekkel, kerekasztal-beszélgetésekkel, filmvetítésekkel, várja az érdeklődőket. Az idei fesztivál jelmondata

"Budapest Pride: 20 esztendőnk hatalom!".

Ezzel a szervezők azt akarják üzenni, hogy az LMBTQ-közösség mindennapi valóságának még mindig része a kirekesztettség, valamint olykor az otthontalanság.

 Az megnyitó élő közvetítését itt lehet követni.

(MTI)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.