Tusk: Nem kell úgy túllihegni ezt a görög népszavazást

eu
2015 július 03., 17:14
comments 34

Donald Tusk szerint nem számít, hogyan szavaznak majd a görögök vasárnap, az EU úgyis ki fog találni valamit, hogy az eurózónán belül tartsák őket. Ugyanakkor elismerte, hogy ehhez egy teljesen új hozzáállás kell majd, hogy a rendszeren belül együtt tudjanak létezni egy csődbe ment országgal.

Szerinte Görögországnak és a hitelezőknek abbahagyhatnák már a kölcsönös vádaskodást, és újra kellene építeniük a bizalmat. Számukra a fő cél most az, hogy egyeben tudják tartani az eurózónát.

A Politiconak adott interjújában az Európai Tanács elnöke nem lihegte annyira túl a vasárnapi népszavazásos témát, mint Jean-Claude Juncker vagy Martin Schulz, akik szerint ha a nemek győznek, akkor a görögök bebukják az eurót. Ezzel szemben Tusk szerint nyilvánvaló, hogy a népszavazás nem az eurózónáról szól. Reméli, hogy senki sem érdekelt abban, hogy Görögország kiessen onnan.

Azt mondta, hogy a legjobb az lenne, ha mindenki visszatérne a tárgyalóasztalhoz, mert a görög válság egyáltalán nem egy fekete-fehér történet. Szerinte nem csak a görög kormány követett el hibákat a tárgyalások során, a legtöbb kárt pedig az okozta, hogy a görögök és a hitelezők folyton egymásra mutogattak.

Ugyanakkor azt hozzátette, hogy amennyiben a görögök többsége nemet mond a megszorításokra, akkor a tárgyalások során valamivel szűkebb lesz a mozgástér. Azonban szerinte semmi szükség nincs arra, hogy drámai üzeneteket küldjenek arról, mi fog történni, ha a választók mégis így döntenek. Ebben az esetben az EU egyszerűen megvárja a görög kormány újabb javaslatát.

Tusk szerint, mégis úgy alakulna, hogy a görögök elhagyják az eurózónán, meg fogják találnia megoldást, hogy azért még az EU-n belül maradjanak. Még akkor is, ha ehhez módosítani kell az EU-ról szóló szerződéseket. Lehetséges megoldásként felvetődhet az is, hogy Görögország visszakerül az euró előszobájába.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.