Megijedtek a görögök, hogy a kormány hozzányúlhat a számláikhoz, ezért elkezdtek PlayStationt és MacBookot vásárolni

külföld
2015 július 08., 09:38

A Bloombergen jelent meg egy riport Athénból, ami szerint miközben még mindig zárva vannak a bankok (legalább csütörtökig) és még mindig nem látni, honnan lesz pénze a görög államnak, akadnak bőven görögök, akik tartalékeuróikat olyan tartós fogyasztási cikkekbe fektetik, mint amilyenek az Apple számítógépei vagy a Sony PlayStation-je. A céljuk az, hogy teljesen kimerítsék a hitelkeretüket, mivel attól félnek, hogy később erre már nem lesz lehetőségük. Egy MacBook pedig a lapnak nyilatkozó athéni eladó szerint olyasvalami, ami megtartja az értékét, ezért befektetésként is működik.

A görögök tavaly december óta mintegy 40 milliárd eurót vettek ki a bankokból, a legnagyobb görög bankok pedig már mind pénzhiánnyal küzdenek. Június vége óta az automatákból (ha működnek egyáltalán), maximum 60 eurót lehet kivenni, a hitelkártyás fizetéseket pedig sok helyen felfüggesztették.

De nem csak a MacBookok fogynak jól, a vásárlók megrohanták az élelmiszerüzleteket is, sokan készülnek a növekvő káoszra, és euróikból előre tartós élelmiszereket vásárolnak.

Sok görög polgár tart attól, hogy más lehetőség nem lévén, a kormány majd a magánszámlákat fogja megvágni. Erről beszélt egy 33 éves ingatlanügynök is, aki inkább biztos ami biztos, vett egy 400 eurós PlayStationt magának. A másik gyakori félelem, hogy ha végül az ország kikerül az eurózónából, elszabadulhatnak az árak, ezért érdemes most vásárolni. 

A gazdaság majd minden tényezője az összeomlás jeleit mutatja: hat év alatt 25 százalékos zsugorodás zajlott, a fiatalok munkanélkülisége pedig már 50 százalék fölött van.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.