A FIFA etikai bizottsága örökre eltiltotta a focitól Chuck Blazert, aki leleplezte a FIFA korrupciós ügyeit :DDDD

2015 július 9., csütörtök 10:55
119

Örökre eltiltotta a labdarúgástól Chuck Blazert a nemzetközi futballszövetség etikai bizottsága, az indoklás szerint a FIFA végrehajtó bizottságának korábbi tagja „központi szerepet” játszott a szervezetben kialakult „illegális kifizetések, megvesztegetések és pénzmosások törvénytelen rendszerében”.

Júniusban került nyilvánosságra, hogy a 70 éves Blazer legalább 2011 óta együttműködött a labdarúgást átható korrupció vizsgálatában, és az amerikai ügyészek beépített embereként tevékenykedett a FIFA-ban.

Mint a vádalku-megállapodás irataiból kiderült, Blazer elismerte, hogy 2005 és 2010 között 11 millió dollár (kb. 3 milliárd forint) be nem jelentett jövedelemre tett szert. A korrupt amerikai sportvezető – aki korábban az észak- és közép-amerikai konföderáció (CONCACAF) második számú vezetője volt – beleegyezett, hogy szükség esetén a FIFA-tól kapott nyugdíjából vonják le az amerikai állammal szembeni tartozásait, kifizetett 2,5 millió dollár (kb. 700 millió forint) bírságot és a jövőre nézve is elfogadta további bírságok kifizetését. Cserébe az együttműködéért és hogy bűnösnek vallotta magát az ellene emelt tíz vádpontban, az amerikai kormány megígérte, hogy jelentősen enyhíti a büntetését.

A FIFA május végi tisztújító kongresszusa előtt két nappal korrupciós botrány robbant ki. Hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt letartóztattak korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával, az etikai bizottság pedig több vezetőt – köztük Blazert – felmentett a munkavégzés alól.

A kongresszus ötödik alkalommal választotta meg elnöknek Joseph Blattert, de a 79 éves svájci sportvezető négy nappal később bejelentette a lemondását. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt