Egy ember szemétszedésbe kezdett, példáját világszerte követték

Hulladék
2015 július 09., 11:57
comments 20

"Én nem tehetek semmit! Mit számít, ha kevesebbet autózom, szelektíven gyűjtöm a hulladékot, odafigyelek az energiafelhasználásra? Ökológiai lábnyom, ugyan már!" Gondolják sokan, ezért szívmelengető a következő történet. Mert rávilágít, hogy nincs igazuk, és néha a jó példa is ragadós.

Adott egy imgur felhasználó, jól csengő PigsWeGetWhatPigsDeserve névvel, aki csinált valamit. Szemetet szedett, a két kezével, azon az útvonalon, ahol munkába jár. Közben mélyre ereszkedett a filozofikus gondolatok vermébe, és azon rágódott, vajon miért szedjük a műanyagot műanyag zsákokba? Fogós kérdés, vitathatatlanul választ kell találnunk rá.

22 zsáknyi szemetet szedett össze, plusz egy vízhólyagot, és a jól végzett munka okozta lelkesedést megosztotta másokkal. Ezek a mások szintén a megosztásra kattintottak, így története körbeért a földgolyón, és sokan rájöttek, hogy a szemétszedés egyszerű, lélekmelengető tevékenység.

Finnországtól Tájföldig bukkantak elő szemétszedő csoportok, egy lelkes dán csapat 950 kilónyi hulladékot gereblyézett össze a tengerpartról.

Emberünk pedig örült, hogy példakép lehet.

Az egészben a legérdekesebb, hogy vannak akiket a világ másik feléről érkező közösségi hír vesz rá arra, hogy megtisztítsa az árokpartot. Ez a mozgatórugó, mert így meg lehet mutatni, hogy mennyire jófejek vagyunk, és környezettudatos polgárként jó célokat szolgálunk.

Erre egyébként itthon is van lehetőség.

A TeSzedd - Önkéntesen a tiszta Magyarországért csoport már évek óta rendszeresen szervez hasonló akciókat. Lehet, hogy képeiket még nem kapta fel a Reddit közössége, de nem is ez a cél, csak a tisztább környezet. Oldalukon megtalálható minden fontos információ, mikor merre, és hogyan.

(képek - imgur.com/PigsWeGetWhatPigsDeserve )

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.