Szénreneszánsz zajlik épp a világban, és ez egy szörnyű hír a bolygónknak

környezetvédelem
2015 július 10., 09:22
comments 119

Hiába a megújuló energiaforrások terjedése, a palagázforradalom és minden hasonló irány, globálisan egyáltalán nem csökken a szénfogyasztás, sőt. A BP olajtársaság Statistical Review of Energy című kiadványában összegezték az elmúlt évek trendjeit, és ezekből az derült ki, hogy a klímára fokozottan káros szén még mindig világszerte hatalmas szerepet tölt be.

Olyannyira, hogy egyes szakértők már szénreneszánszról beszélnek. És ebben nem csak a legtöbbször emlegetett Kína és India a ludas, de Délkelet-Ázsia meglehetősen szegény és meglehetősen gyorsan növekvő országai is. Az okok igazán prózaiak: bármennyire is árt a környezetnek, a szén a világ számos pontján a legolcsóbban beszerezhető energiaforrás, jóval könnyebben és kevesebből kinyerhető, mint mondjuk az olaj, a földgáz, hogy a nukleáris energia árairól már ne is beszéljünk.

photo_camera Szénerőművek Lengyelországban (DAREK REDOS / AFP)

Ráadásul már nem is kell ezt feltétlenül otthon kitermelni. A nemzetközi szénpiac annyira megizmosodott az elmúlt évtizedekben, hogy már gyakran jobban megéri importálni a szenet, például Ausztráliából vagy Indonéziából, ezért sok helyen már behozzák a szénerőműveket működtető nyersanyagot.

Mindez pedig komoly probléma. A szén elégetésének káros hatásairól rengetegen írtak, mára teljes tudományos konszenzus van akörül, hogy a szén használata felel a klímaváltozás egy jelentős hányadáért. Eléggé világos, hogy a két dolog együtt nem nagyon fog menni: vagy globális fellépés kell a szén feldolgozásnak visszaszorításáért, vagy hozzászokunk a számunkra élhetetlenné változó bolygó gondolatához. Probléma az is, hogy minden új szénerőmű megépítésébe minimum 30-50 évnyi működés van bekalkulálva, szóval ahogy épülnek az új erőművek Vietnam, India és Indonézia szerte, úgy látni azt is, hogy évtizedekre előre jelentenek majd ezek súlyos problémát.

photo_camera Az elmúlt évtizedek energiatrendjei

Megoldási javaslatok persze vannak, még ha nem is túl meggyőzőek. Vannak érvek egy nemzetközileg megszabott hatósági szénár mellett, de volt olyan szakértő, aki szerint a nyugati fejlett országoknak fel kéne vásárolni a szénkészleteket, majd nem elégetni őket, hogy így verjék fel az árat. Emellett természetesen a keresleti oldal átalakítása kerül legtöbbször elő, azaz hogy különféle eszközökkel az alternatív, megújuló technológiákat kéne olcsóbbá és csábítóbbá tenni az érintett országokban is.

Példaként ott van Kína esete, ahol az utóbbi években érdemi előrelépések történtek a szénfelhasználás visszaszorítására. Igaz ehhez kellett az is, hogy sok kínai nagyvárosban tényleg elviselhetetlenné váljon a szmoghelyzet.

Jelenleg világszerte 2100 új szénerőmű építését tervezik. Ennyi pedig bőven elég ahhoz, hogy felforraljuk ezt a bolygót. (via Vox)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.