Két halott, rengeteg sebesült, felgyújtott rendőrautók a munkácsi lövöldözésben

Tűzharc tört ki szombat délután Munkácson a Jobboldali Szektor (PSZ) szélsőséges szervezet fegyveresei és az ukrán parlament egyik kárpátaljai képviselőjének emberei és a helyszínre érkező rendőrök között. A lövöldözésben többen meghaltak, illetve megsebesültek.

A mukachevo.net szerint a fegyveres összetűzés a Mihajlo Lanyo ellenzéki parlamenti képviselő családjának tulajdonában lévő Antaresz sportkomplexumnál kezdődött: a magát a PSZ tagjaiként megnevező, 17 fegyveresből álló csoport tagjai be akartak hatolni a létesítmény területére, de a testőrök ellenállásába ütköztek. A lövöldözésben megsebesült az egyik őr. A helyszínre nagy erőkkel vonult ki rendőrség és az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU).

A  konfliktus mintegy másfél óra elteltével a Munkács melletti Csap-Kijev autóúton folytatódott. A PSZ fegyveresei és a rendőrök közötti heves tűzharcban kigyulladt és kiégett két rendőrségi autó. Találat ért több arra elhaladó személygépkocsit és egy közelben lévő autószalont.

A tűzpárbaj után a fegyveresek a közeli erdőbe vonultak vissza. A rendőrség lezárta az utat, és nagy erők bevonásával kezdett intézkedni. A támadók a korábbi jelentésekkel ellentétben nem foglalták el a Munkács bejáratánál lévő közlekedési rendőri poszt épületét.

A PSZ sajtószolgálata azt jelentette, hogy két tagja vesztette életét a tűzharcban, négy pedig megsebesült; a rendőrség szerint összesen kilenc sebesült van, köztük van a kommandós egység parancsnoka, akit egy ungvári kórházban kezelnek égési sérülésekkel.

Petro Porosenko ukrán elnök felszólította a rendvédelmi szervek vezetőit, hogy „fegyverezzék le és fogják el a Munkácson lövöldöző és békés lakosokat megölő bűnözőket”. Az államnak határozottan fel kell lépnie a banditizmus minden megnyilvánulásával szemben, bárhol legyenek is azok – közölte az államfő. (MTI)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.