A válság jelei a Soundon: pogóznak a fiatalok!

Tbg
fesztivál
2015 július 12., 08:02
comments 266

Esküszöm, hogyha nem találnak ki valami zeneileg értékelhető dolgot a Balaton Soundon jövőre, egy kiborg Sid Vicious fogja szétverni az egészet egy RB-303-as szintetizátorral a melléje csapódott huszonévesekből álló hordával együtt.

Előtte persze ad egy kurva jó illegál koncertet a Jana ásványvíz színpadán, de addigra a VIP-ben a kanapék fekáliával és vérrel lesznek összemázolva.

A jelek ugyanis szaporodnak!!

Első Intő Jel:

1.) A legjobb színpad idén egy 2008-as zenét sugárzó színpad

Azt írja a szaksajtó, hogy a Balaton Sound legjobb színpada egy alig ismert helyszín, a Bass&Sound, ahol

„lényegében nonstop drum and bass megy, de általaban csak egy tucat magyar tini ikszelget mintha 2008 lenne. Kár, mert vitán felül ez az egész Balaton Sound legmenőbb színpada!”

Vegyük észre, hogy 2008 már hét évvel ezelőtt volt. A drum and bass ráadásul már akkor is lemenőben volt, mint a Nap, persze még a hullája is jobban mozgott, mint ez az EDM-nek csúfolt búcsújárás, ami manapság az elektronikus zene mainstream részét jelöli, de valójában csak annyit tesz: Elektronikus Tánczene. (Baszki, a drum and bass, az acid, a rave, a trance nem elektronikus vagy nem tánczene?? Akkor mi a szösz ez??)

Ez a műfaj a gyakorlatban ma már úgy néz ki, hogy a Soundon minden színpad olyan, mint egy hatalmas, kocsmai jukebox, ahol éjfél után többször hallasz Oasist és Voodoo People-t mint egy Oasis- és egy Prodigy-koncerten. Ami alapvetően baj, mert erre tényleg elég volna egy jukebox, és láthatóan ezt - mármint a semmit - egyre többen észre is veszik.

2.) Elkezdtek pogózni az emberek (EGY TECHNOFESZTIVÁLON!!!)

Nem a pallódöngölős lábbal történő ikszelgetésrre gondolok, hanem az igazi, punk-oi-HC-metál vonalról ismerős, kontaktos táncolásra, amikor a testek összeérnek, kontaktolás van, íme:

photo_camera Fotó: Botos Tamás

Tuti nem haluztam, mert még fotó is készült róla!

3.) A rutin meg az évek

Nem vagyok egy mai gyerek, először technopartival olyan 95 környékén találkoztam, és bár szerelmem, a punk műfaj kissé furán nézett, amikor elkezdtem szeletelni a Diáksziget úttörő technosátraiban (Tilos sátor, Bernáth/Y) meg  a Fáklyában, meg ki tudja hol (sötét volt), de az a helyzet, hogy már az is a második virágzása volt ennek az ezerarcú műfajnak.

(És most lehet, hogy kiküld a teremből a szaksajtó, de én a dubstep óta semmi érdekeset nem hallottam technoilag, és azt is azért bírom, mert a réges régi, drum and bass-előd jungle-re hasonlít.)

Ezzel csak azt akarom mondani, hogy amikor a Balaton Sound indult, akkor azért, hogy technót halljanak, a technóval ismerkedjenek, már csak a konzumidióták mentek le, de ugye akkor még voltak fellépők is (Beastie Boys, Snoop, stb.), ami behúzott még egy csomó arcot.

Viszont az is látszott elég hamar, hogy ez egy zsákutca lesz, mert zenei iránya nincsen a fesztiválnak, fehér kanapékkal pedig mostanra már Balatont lehetne rekeszteni (Széchenyi-tervből kipattintva), amit a kényelemre játsszó konzumközönség észre is vett, és szépen lassan - a nóvum és a kezdeti lelkesedés hiányában - elkezdett lelépni.

Maradtak tehát a mindig lelkes fiatalok, akiket viszont - a kezdeti sikereken felbuzdulva - végül alaposan átvertek ezzel az EDM-bullshittel, ami csak annyiban különbözik a mulatóstól (amely ugyancsak kiváló tánczene!), hogy megtolta egy irtózatos marketinggépezet.

Oké, 16 évesen bármire, még a Bartók rádió Nocturno c. műsorára is tud az ember bulizni, de legkésőbb 18-20 éves korára elvárásai lesznek, és még egészen bekészült állapotban is elkezd különbséget tenni tánczene és tánczene között, sőt kifejezett vágya, hogy különbséget tegyen dolgok között. Azaz középtávon kurvára nem jukeboxra lesz szüksége ugyanazzal a két számmal ráveretve erre a kamu izére, az EDM-re.

A pogózás pedig ott, ahol addig nem volt, mindig is a változás előszeleként libegett át a tánctéren, amit aztán észrevettek a pult mögött is.

A technofesztivál-fogyasztó a lábával szavaz: jövőre vagy be sem teszi a Soundra, vagy de, és majd szétrúgja vele a konzumcsűr oldalát, ha még mindig csak egy kicsinyke színpad különbözik a többi egyformától.

(Előbbi a valószínűbb, Sid Vicious irtó drága lenne elhozni, de ha mégis, akkor mindenképpen olvasd el a 444 Pogósuliját, ahol mindent megtudhatsz a társastáncak fekete bárányáról.)

pogo13-felir

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.