Cápák élnek a víz alatti vulkánokban

ÁLLAT
2015 július 13., 17:46
comments 57

A Csendes-óceán egyik legaktívabb víz alatti vulkánja a Kavachi. Emberek nem nagyon mennek ezeknek a képződményeknek a közelébe, mert ha épp nincs is kitörés, a víz savas kémhatása és forrósága az úszást lehetetlenné teszi. A Brennan Phillips vezette expedíció a National Geographic megbízásából most mégis elment, hogy megnézze, ugyan miféle élet van egy ilyen víz alatti vulkán környékén.

A víz alatt, a vulkán közelében készített felvételek pedig sok izgalmat rejtettek. De volt olyan elem is, amire tényleg nem számítottak: cápák bukkantak fel a vízben. Előbb pörölycápák, majd selyemcápák. Eddig senki nem gondolt arra, hogy ekkora állatok élhetnek errefelé, ebben a savas, metándús, forró környezetben. Az is biztos, hogy ha épp kitörne a vulkán, egy lélek nem maradna életben a környéken. A víz alatti vulkánok kitörését pedig szinte lehetetlen megjósolni. Azaz ha a cápáknak nincs valami emberi agy számára felfoghatatlan titkos érzékelőjük a vulkánkitörésekről, akkor gyakorlatilag úgy úszkálnak a vulkánon belül, hogy bármelyik pillanatban meghalhatnak.

De hát nem igaz ez mindannyiunkra ugyanígy? (via Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.