Egyszerüsíti a menekültek befogadását és segítséget nyújt nekik egy új francia törvény

A francia parlament szerda este elfogadta a menekültjog reformjáról szóló törvényjavaslatot a menekültkérelmek elbírálási idejének lerövidítése és a menedékkérők elhelyezési körülményeinek javítása érdekében.

A törvény értelmében 2017-től az eljárás egyszerűsítésével és az illetékes szervek megerősítésével a jelenlegi két évről kilenc hónapra rövidüla kérelmek elbírálási ideje. Gyorsított eljárásban akár három hónapra is csökkenhet az átfutási idő.

A javaslat másik célja a befogadóhelyek további bővítése volt, mivel ezek kapacitása hiába növekedett Franciaországban 2001 óta ötezerről a jelenlegi 25 ezerre, ez nem elégséges a menedékkérők elhelyezésére.

Franciaország nem számít célországnak a Szíriából vagy Afrikából érkező migránsoknak, akik általában Nagy-Britanniába vagy valamelyik skandináv országba utaznak tovább, de a továbbindulásra várakozás közben sokan elfogadhatatlan körülmények között élnek. A menekültkérőknek csak a fele tartózkodik megfelelő szálláshelyen, a migránsok egy része a szükségszállások túlterheltsége miatt párizsi parkokban, metrómegállókban, az utak mentén vagy a La Manche-csatorna körüli erdőkben kialakított illegális sátortáborokban húzza meg magát.

A francia kormány ezért június közepén bejelentette, hogy újabb négyezer szálláshelyet hoz létre a migránsok fogadására 2016-ban. Már korábban azt is bejelentették, hogy még az idén 4200 új helyet hoznak létre, és a francia menekült- és hontalanügyi hivatalban (OFPRA) új munkahelyeket hirdetnek a kérelmek elbírálásának felgyorsítására.

A reform lehetőséget ad a kérelmezőknek a munkavállalásra is, és amennyiben az OFPRA nem hoz döntést a kérelemről a meghatározott időn belül, akkor ezentúl szakmai képzést is igénybe vehetnek a menedékkérők.

A jobbközép ellenzék és a szélsőjobboldal nem szavazta meg a javaslatot, mert szerintük az több tízezerrel fogja növelni a kérelmek számát. A radikális baloldal és a Zöldek szerint viszont nem elég ambiciózus a tervezet. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.