Berlin nem kér a felhőkarcolókból és kitart a kommunista kor épületei mellett

külföld
2015 július 16., 07:12

A német főváros még mindig messze a legkirályabb és élhetőbb hely Európában (az persze, hogy gazdaságilag fenntarthatatlan, folyamatosan a csőd szélén táncol és csak a gazdag német államok adóiból marad életben, most szinte mellékes kérdés.)

Hétfőn mindenesetre a város újabb lépéseket húzott meg, hogy nagyszerű hely maradjon. A városi tanács nemet mondott arra az évtizedek óta keringő ötletre, hogy bontsák el Berlin keleti részén az Alexanderplatz és környékének kommunista hangulatú épületeit, és helyükre egy "kis Manhattant" húzzanak fel, azaz tíz darab 150 méter magas felhőkarcolót. Maradnak a környék kommunista korszakból megmaradt szobrai is.

photo_camera Alexanderplatz (via Wikipedia Commons)

Az Alexanderplatzon azért kisebb változtatások lesznek, két toronyépületet engedélyeztek most. De a teljes átépítés elmarad. Az eredeti terv még 1993-ra megy vissza, Hans Kollhof ekkor gondolta el a berlini belváros átalakítását Chicago mintájára. Az ötlet elutasításának emlékezettörténeti jelentősége is van, a rendkívül komplex történelmű városban nagyon sokféle épített emlék ér egymásba, ezt a fajta sokszínűséget is őrzi döntésével a városi tanács. (CityLab)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.