Ciprasz leváltotta belső ellenzékét

külföld
2015 július 17., 19:43
comments 137

Alekszisz Ciprasz menesztette pénteken kormányának azon tagjait, akik előző nap a nemzetközi hitelezők által követelt reformintézkedések ellen szavaztak.

Nem kormánytag többé Panajótisz Lafazanisz környezetvédelmi- és energiaügyi miniszter és Dimitrisz Sztratulisz szociális ügyekkel foglalkozó miniszterhelyettes, akik a kormányzó Sziriza szélsőbaloldali szárnyának vezetői.

Mindketten ellenzik az újabb takarékossági intézkedéseket és az állami tulajdon privatizálását, és az euróövezetből való kilépés mellett foglaltak állást. 

Ciprasz az eddigi munkaügyi minisztert, a szoros szövetségesének számító Panosz Szkurletiszt ültette Lafazanisz helyére, míg a munkaügyi tárca élére Jorgosz Katrúgaloszt, az eddig adminisztratív reformokkal foglalkozó miniszterhelyettest nevezte ki.

Megújul a védelmiminiszter-helyettesi, a külügyminiszter-helyettesi, a pénzügyminiszter-helyettesi és a kormányszóvivői poszt is. A kormányátalakítás a kabinet összesen 10 tagját érinti.

A csütörtökre virradó éjjel rendezett parlamenti szavazáson Ciprasz az ellenzék voksai nélkül nem tudta volna keresztülvinni azokat a reformintézkedéseket, amelyek végrehajtását a nemzetközi hitelezők követelik Athéntól az országnak nyújtandó harmadik pénzügyi mentőcsomagról szóló tárgyalások megkezdéséért cserébe.

Az athéni kormány hétfőn állapodott meg az európai hitelezőkkel a Görögországnak nyújtandó harmadik pénzügyi mentőcsomag feltételeiről. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt