Nem jó ötlet, de van valakinek jobb ötlete?

határ
2015 július 18., 08:01
comments 204

Kivételesen nem ekézi a magyar kormányt a Franfurter Allgemeine Zeitung! Sőt. A konzervatív német lap az ideiglenes műszaki határzárról illetve az európai menekültkérdésről közölt kommentárt szombati számában. A Menekülés és dölyfösség című cikkben Jasper von Altenbockum kiemelte, hogy az európai menekültügyi politikáról folytatott vitával ismét megjelent az a Kelet-Nyugat konfliktus, amely már az Európai Unió bővítésének folyamatát is kísérte. A Nyugat azt mondja, hogy a Kelet még nem eléggé fejlett, ezért „meg kell nevelni, hogy fel tudjon kapaszkodni a multikulturális idők magaslataira”.

Magyarország és a balti államok ugyanúgy jártak, mint a keletnémetek, hiszen azt feltételezik róluk, hogy „lelkületük idegenellenes, és ezt ki kell űzni belőlük”. Arról azonban a Nyugat nem vesz tudomást, hogy olyan országokról van szó, amelyekben az idegen uralom vagy a szisztematikus oroszosítás miatt Nyugaton ismeretlen félelmek keletkeztek, és a balti államok esetében arról is megfeledkezik, hogy ezek az országok az orosz lakosságuk integrációjával előrébb tartanak, mint egynémely nyugati országban a külföldiek integrációjával. Ezért a Nyugatnak nincs alapja a fennhéjázó, dölyfös viszonyulásra.

Ugyanez érvényes a határkerítések építésére adott reakciókra is. A kerítés ugyan „nem jó ötlet, de van valakinek jobb ötlete?”
Könnyű mondani, hogy inkább a migráció kiváltó okai ellen kell küzdeni, de mindenki tudja, hogy ebből egyhamar nem lesz semmi - írta Jasper von Altenbockum. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.