Stalker 2015: uránbányák okozzák a rejtélyes kazahsztáni álomkórt?

Egészségügy
2015 július 18., 07:50
comments 75

Évek óta kering a világsajtóban a kazahsztáni Kalacsi falu rejténye: a környék lakói megmagyarázhatatlan álomkórban szenvednek, minden további nélkül elalszanak a legváratlanabb helyzetekben, akár hat napig is öntudatlanul fekszenek, ébredés után hallucinációkra, amnéziára, szédülésre panaszkodnak. A lakosság több mint tíz százalékát érinti a betegség, amelyet nem tudtak megmagyarázni az orvosok. (Szerencsére nem túl sűrűn lakott a környék: 800-900-an élnek arrafelé.) Mindenki a közelben lévő, évek óta bezárt exszovjet uránbányák valamiféle utóhatására gyanakszik, de közvetlen bizonyítékot nem sikerült találni.

A héten Berdibek Szaparbajev kazah miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy szerinte az uránbányák szénmonoxidkibocsátása felelős a rejtélyes esetekért. Pedig az egészségügyi minisztérium korábbi vizsgálatai nem találtak összefüggést: a környéken a sugárzás szintje normális volt, az álmkóros helyiek vérében sem találták a szénmonoxid-mérgezés nyomait.

Egyébként alternatív magyarázatok is forgalomba vannak a tömeges pszichózistól a rossz minőségű vodka túladagolásáig.

A hatóságok egyébként január óta elkezdték kitelepíteni a lakosságot, 223 családból 68 már elköltözött. (Vice, Guardian)

(Képünk illusztráció. Annak sem túl erős. Don't try this at home!)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.