Képzeljétek, a nőnek nem alaptartozéka a melltartó!4

életmód
2015 július 19., 17:04

Talán nincs is olyan felnőtt nő, akinek a fehérneműi között egyáltalán ne lenne legalább egy-két melltartó.

Míg rengetegen szívből gyűlölik, mások elképzelhetetlennek tartják, hogy enélkül utcára merészkedjenek.

Egyesek – többnyire attól a tévhittől vezérelve, hogy jót tesznek vele – éjjelre sem válnak meg a melltartójuktól, mások készpénznek vesznek egy könyvben publikált erősen megkérdőjelezhető „tudományos” állítást, miszerint a melltartóviselés mellrákot okozhat.

Az is látható már, hogy a színezett hónaljszőr és a lengedező lábszőr után az új botránykő a melltartó nélküliség.

A monokini és a Free the Nipples mozgalom kutyafüle ehhez képest. Újra divatba jött a női elnyomást szimbolizáló viselet demonstratív mellőzése.

Mióta hordjuk?

A sportmelltartó a legrégebbi, és talán a legnélkülözhetetlenebb kényelmi darab napjainkban is. Egy ókori mozaik tanúsága szerint a női atléták már akkortájt is használtak ilyet: keblüket pánttal kötötték át. Az amazonokról a hiedelem egyenesen úgy tartja, hogy levágták egyik mellüket, hogy az íj húrjának felhúzásában ne legyen útjukban, valószínűbb, hogy hasonló praktikákkal élhettek.

Egy ideig alsóingek, majd a közismert halcsontos fűzők lapultak a női ruhák alatt. Még nincs száz éve, hogy az 1930-as években, megszülettek az első, kereskedelmi forgalomban kapható melltartók. Jött a kosárméterezés, majd a második világháború után Hollywoodban megszületett a push-up. Azóta ahány melltartót csak el tudunk képzelni, létezik: anyagok a pamuttól a szaténon és csipkén át számtalanok, fazonjuk is számtalan: merevítős, anélküli, elől kapcsos, hátul kapcsos, pántos, pánt nélküli, varrott, varrás nélküli, szivacsos, balkonos, nem soroljuk. Idáig is hosszú volt az út, a kilencvenes évekig alig-alig lehetett Magyarországon normális küllemű melltartót venni, a választékkal helyenként még ma is akadnak komoly gondok.

Melltartót viselni? Muszáj, vagy minek?

A legfontosabb szempont egy melltartó esetében a kényelem. Aki utálja, az arra panaszkodik, hogy minden melltartó kényelmetlen, szorít, bevág , kidörzsöli a bőrét, nyáron feleslegesen melegíti. A panaszkodók közül is sokan mégis hordják, mert úgy érzik, muszáj. A hétköznapokban ők azok, akik hazaérve azonnal letépik magukról a holmit.

Mások egyszerűen azért választják a melltartóviselést, mert attól tartanak, fehérnemű híján nehezen tartana velük bárki szemkontaktust, esetleg zavarná őket a saját mellük, ha nem lenne legalább részben rögzítve. A nagyobb mellűek a hátfájást is megússzák egy jó melltartóval. Aztán vannak bőven, akik szimplán megszokásból, vagy azért hordják, vagy mert csinosabbnak érzik magukat benne, esetleg mert azt hiszik, így később ereszkedik meg a mellük (ez mondjuk nem feltétlenül igaz).

A melltartóviselés általános elvárás, és persze ez is egy olyan téma, amelynek kapcsán klasszul lehet ítélkezni nők felett.

Az is tény, hogy a "szabadulás" sem feltétlenül könnyű. Vannak, akik megrögzött melltartóviselőként kipróbálták a melltartó nélküliséget, és tetszett nekik a hirtelen szabadság, mások számára rémálomba illő élmény volt "meztelenül" embere közé menni.

A női testről mindenkinek sarkos véleménye van

Mivel a nők teste és kinézetének szabályozása állandó csatatér, arról is határozott elvárások fogalmazódnak meg feléjük, hogy hol és mikor kötelező a melltartóviselet. Na és az is, hogy kinek. Van-e és milyen az a szép, vagy még tűrhető kinézetű mell, amellyel még "szabadna" egy magát valamire is tartó igényes nőnek melltartó nélkül emberek közé mennie.

Sokak számára ugyancsak nehéz elismerni, hogy akárcsak a szőrtelenítés, a testsúly, a melltartóviselés szintén magánügy.

Senkinek sem kellene kényszerítve érezni magát egy számára kellemetlen ruhadarab viselésére, vagy ellenkezőleg egy kedvelt kiegészítő elhagyására. A melltartó - sokak örömére, mások bánatára - biztosan nem fog eltűnni a közeljövőben a ruhatárakból, de engedtessék már meg, hogy mindenki eldönthesse abban jár-e vagy anélkül.

A kérdés azonban jelenleg leginkább csak az, hogyan képes valakinek a szűkebb vagy tágabb környezete túltenni magát azon a traumán, hogy egy nőn - akár jól láthatóan - nincsen melltartó.

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.