A yu wave megint szép lett, méltó régi nagy híréhez

ZENE
2015 július 19., 05:42
comments 14

Nehézkesen induló hétvégi délelőttökre összerakott zenei sorozatunkban igyekszünk egy kicsit mindig új vizekre is elkeveredni. Ezen a héten ez igen nagy lendülettel jött össze: Farkas Tamás, a szegedi Umreti Fit zenekar énekese válogatott össze egy különleges mixet, ami a yu wave, azaz a poszt-jugoszláv újhullám legnagyobbjainak munkásságát segít egy kicsit megismernünk.

444_hangOver_103 - Yu Wave (Farkas Tamás, Umreti Fit) by !!444!!! on Mixcloud

Hogy miről is van szó, azt segít betájolni ez a leírás, ami a mix mellé jött:

"A déli határon nem csak az Eurocrem, a rizsescsoki és az olcsó Napóleon-konyak szivárgott át Magyarországra, hanem a Jugoton-lemezek is. De a Blondieval és Madness-szel együtt jött még a Sarlo, az Idoli, a Disclipina Kicme vagy a Pekinska Patka is.  Nem véletlenül volt, hogy a Cpg és a Peksina Patka egymás számait játszották.

Ez a kultúrcsempészet még inkább beindult, amikor egy halom vajdasági települt át a kilencvenes évektől kezdve. Zenei téren még olyat is megérhettünk, hogy a 90-es évek háborús időszakában a legnagyobb szerb indie együttesek Szegeden rendeztek hatalmas koncerteket, mert otthon ellehetetlenült a helyzetük. 

A virágzó jugoszláv rockzenét csak pillanatokra vetette vissza a balkáni háborúk viharos időszaka, ugyanis már a kétezres években újjáépültek a zenei kapcsolatok a néhány éve még háborúban álló köztársaságok között. Ezért nem is meglepő, hogy az eredetileg Szerbiára koncentrálódó "nova srpska scena" (új szerb színtér) a 2010-es évekre az egész ex-yu területre kiterjedt. 

Szegeden van egy Stockholm-szindrómás grupp, akik magyar létükre szerbül kezdtek el énekelni. És nem csak a szövegek tekintetében, hanem zeneileg is több hasonlóságot mutatnak a határon túli történésekkel, mint a magyar színtérrel. Ez az Umreti Fit. 

Az Umreti Fit énekeseként úgy gondolom, elég izgalmas dolog lehetne a magyar érdeklődőknek is bepillantást engedni az újhullámtól indult zenei mozgásba. Ezt most a YU WAVE-ként aposztrofált egy órás válogatásban próbálom prezentálni, végigpörgetve a számomra fontosabb zenei történéseket az 1980-as évek legelejétől egészen a mai napig, érintve az összes volt jugoszláv köztársaságot."

A mixben sok zenekar felbukkan, de kértük Tamást, hogy egy-két fontosabb szereplőt emeljen is ki:

"Minden a Šarlo Akrobata-val, az Idoli-val és az Električni Orgazam-mal kezdődött. Túlzás nélkül állítható, hogy nélkülük nem indulhatott volna virágzásnak a jugoszláv újhullám 1980-ban. Ők voltak azok, akik mind szövegeikkel, mind hangzásukkal befolyásolták az utánuk következő évtizedeket. A hatás annyira meghatározó és hosszan tartó, hogy ezeknek az együtteseknek a dalai még a mai ex-yu ballagásokon is együtt éneklik. 

Az egységes Jugoszlávia egyik bomlásterméke a 90-es évek legelején az Obojenni Program, akire elsőnként a jugoszláv zenekarok közül még Paul King is felfigyelt az MTV 120 minutes műsorában. Szövegeikkel egy egészen új lökést adtak a poprock dalszerzőknek.

Aztán a 2000-es évek végén megjelent egy figura, Boris Mladenovic, a Jarboli együttes dalszerzője, aki miután elindította saját stúdióját, kitermelt egy olyan hangzást, amire egy egész irányzat (Nova Srpska Scena) ráépült, ma ezek az együttesek a legmeghatározóbbak az ex-yu színtéren. Közülük is kiemelkedik a Vlasta Popić nevű horvát együttes, akik kiválóan képviselik azt a fajta átmenetet a punk és a mainstream között, ami jellemzi az összes YU Wave együttest a nyolcvanas évektől kezdődően. Ők a pop és a punk kompromisszum nélküli elegye. A korábbi hagyományokhoz kapcsolódást jól jellemzi, hogy sok kritikában a 2010-es évek Boye-jeként ünneplik őket. 

A másik nagy név, és talán a legnagyobb, a belgrádi Repetitor, akik a maguk nyersessége ellenére európai szintű rockegyüttessé váltak, nyugati fesztiválok kedvencei lettek. 

Mi itt Szegeden a válogatásban szereplő kortárs együttesek nagy részét már vendégül láttuk az Umreti Fit-tel."

Sorozatunknak ez már sokadik része volt, a korábbiakat itt lehet meghallgatni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.