Ezek az uniós költések verték ki a biztosítékot az angoloknál

eu
2015 július 20., 14:44
comments 139

Csak az Egyesült Királyság 2 milliárd fontot (889 milliárd forintot) ad a  European Development Fundba (Európai Fejlesztési Alapba), ebből a pénzből az unió kívüli projekteket támogatnak. Egy brit civil szervezet most végigkövette, hogy pontosan mire megy el a rengeteg pénz, és találtak néhány, első látásra furcsának tűnő kezdeményezést.

  • Volt például egy nagy kutatás az afrikai kamaszokról, amiből kiderült, hogy szabadidejükben szeretne zenét hallgatni, van köztük, aki sportol, és érdekli őket a randizás.
  • 173 ezer font (76 millió forint) ment el egy tanzániai projektre, amiben bárki megtanulhatott használt nejlonzacskóból műalkotásokat készíteni.
  • 152 ezer font (67 millió forint) volt egy szintét tanzániai program, amiben kötéltáncot és zsonglőrködést lehetett tanulni.
  • 75 ezer fontért (33 millió forint) utaztattak diplomatákat egy megújuló energiáról szóló konferenciára Arubára.
  • 134 ezer fontért (59 millió forintért) pörgették a turizmust Szváziföldön.
  • Zimbabwe-ban egy olyan programot támogatott az EU, amiben politikai és vallási vezetők mutatták be táncban, hogy hogyan lehet legyőzni az AIDS-et.

Mielőtt a britekkel együtt nagyon felháborodna, érdemes figyelembe venni pár dolgot.

Egy akkora bürokratikus szervezet, mint az EU, pazarol. Ezen nincs vita. Emiatt is könnyű Dorchesterből (vagy bárhonnan) azt mondani, hogy miért költik az én adómat tanzániai zsonglőrökre.

Közben a helyzet ennél azért árnyaltabb.

Lehet, hogy a zsonglőrködés támogatása, vagy a nejlonzacskós projekt tök hülyeség volt, de ez is lehet, hogy Tanzániában érdemes pont ezeket a dolgokat támogatni. Hülyeségnek hangzik, de közben nekem például fogalmam sincs Tanzániáról, az ottani gazdaságról, és arról, hogy mivel lehet pénzt keresni.

Az pedig az EU, és a britek elemi érdeke, hogy például Szváziföldön, meg Tanzániában, meg máshol is meg tudjanak élni az emberek. Ha nem élnek meg, akkor egy részül felkerekedik, és jön Dorchesterbe, aminek meg még kevésbé fognak örülni.

Én is gyanakvóbb lennék az uniós pénzköltésről, de például a legkirívóbbnak látszó AIDS-es, táncos dolog egyáltalán nem ostobaság.

Afrika bizonyos részein az emberek sokkal kevésbé tudnak olvasni, mint Európában. Ha odamegy egy orvos, és elmondja, hogy használjanak óvszert, és lerak pár szórólapot, az semmit sem használ. Ehhez képest táncban sokkal hatékonyabban át lehet vinni fontos üzeneteket a HIV vírus terjedéséről. (Itt egy ebolás példa.) Ez megint azért is fontos, mert ha egy országban pusztít az AIDS, akkor annak a gazdaságra is súlyos hatása lehet, és így közvetlenül érintheti az angol adófizetőt is Dorcehsterben. Mármint azon túl, hogy ha az EU tehet azért, hogy ne haljanak meg az afrikaiak Afrikában, akkor erre kell költenie.

Ezek közül a fiatalokról szóló felmérés tűnik feleslegesnek (itt sem tudni, hogy ez volt-e minden megállapítás), és az energiás konferencián is lehetett volna közelebb.

Szóval pazarol az unió (meg állítólag bizonyos országokban nyúlják is a pénzt), de ettől még nem biztos, hogy minden tök felesleges kiadás, ami elsőre annak látszik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.