Itt van Vida Ildikó búcsúlevele

POLITIKA
2015 július 20., 11:51
comments 173

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal vezetője, akit Simicska Lajos köréhez volt szokás sorolni, tényleg távozik posztjáról. Erről nem hivatalos forrásokból értesülve írtunk már hétfő délelőtt is, délután pedig a Magyar Nemzet hozta le Vida levelét, amiben lemondását jelentette be kollégáinak. A lap információi szerint távozik az adóhatóságtól Csillag Dezsőné is, ő nyugdíjba megy.

Vida leveléből az is kiderül, hogy valóban két hónapja, még május 20-án nyújtotta be lemondását Orbán Viktornak. Majd részletesen leírja, milyen körülmények vezettek ahhoz, hogy lemondjon:

"Lemondásomhoz az elmúlt 5 év folyamatos küzdelmei, a tavaly október óta tartó kifejezetten személyemet, családomat érintő méltatlan és alaptalan támadások, a NAV szervezetét és személyi állományát alapjaiban érintő kormányzati elképzelések, valamint a NAV életpályára tett javaslatunk elutasítása vezettek. Az életpálya kialakításához szükséges törvénymódosítást elkészítettük a Nemzetgazdasági Minisztérium által meghatározott határidőben, azonban az minden igyekezetem és erőfeszítésem, valamint a kormányzati ígéretek ellenére nem került az Országgyűlés elé benyújtásra.

Ugyanakkor (április közepén) mélységes megdöbbenéssel szembesültem a NAV strukturális átalakítására, személyi állományára vonatkozó kormányzati elképzelésekkel, hiszen a NAV-ot senki nem kérdezte meg, szervezetünket, illetve annak felépítését, hatékonyságát, az egyes munkafolyamatokat senki nem tanulmányozta. Ezek az elképzelések, tervek folyamatos küzdelmeim ellenére – mint ahogyan azt a médiából is hallhatják – továbbra is makacsul tartják magukat. Mindezek, valamint a NAV-ot és a személyemet ért támadások során tanúsított hozzáállás számomra szakmailag és emberileg is elfogadhatatlan. Bármelyik általam ismert elképzelés végrehajtása – mivel azok megítélésem szerint a költségvetés érdekeit és a szervezet működőképességét is veszélyeztetik – részemről vállalhatatlan.

Ezek a körülmények eredményezték azt, hogy – a Miniszterelnök Úr kérése ellenére – úgy éreztem, valójában nincs választási lehetőségem."

Az Egyesült Államokból kitiltott Vida Ildikó pocizója körül már ősz óta sok volt a bizonytalanság, minderről korábbi cikkünkben írtunk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.