Húsz év börtön is járhat mostantól Izraelben kődobálásért

külföld
2015 július 22., 14:26
comments 95

Az új törvény, ami szerdán ment át a Knesszeten, jelentősen szigorítja a büntetési tételt, ami kődobálásért adható. A törvényt támogatta Benjamin Netanjahú koalíciós kormánya, míg arab képviselők hevesen támadták azt, mert szerintük ezzel a cél a palesztin tüntetések elfojtása és szerintük kollektív büntetésről van szó.

A maximum büntetést, azaz a húsz évet akkor szabhatják ki, ha van bizonyíték, hogy a vádlott sérülést akart okozni. Ha ez nem bizonyítható, és valaki csak például polgári járművekre dobott köveket, maximum tíz évet kaphat. Lesz még egy külön kategória, ha valaki rendőrautót dob meg, mindentől függetlenül öt évet kaphat.

Izrael nemrég kinevezett szélsőjobboldali igazságügyi minisztere, Ayelet Shaked szerint a terroristák évek óta megúszták a büntetést és a felelősségre vonást. De a terroristák felé mutatott toleranciának ma vége, tette még hozzá.

Egy hasonló törvény már átment az izraeli parlamenten tavaly, az előző ciklusban is, de azt végül nem helyezték hatályba. Az akkori törvény szövegét egészítették most ki, mivel az akkori tervezet alapján nehezebb lett volna bizonyítani a szándékoltságot.

Az új törvény csak Izrael területén belül és Kelet-Jeruzsálemben lesz hatályos, de nem lesz érvényes Ciszjordániában, ahol katonai bíróságok ítélkeznek. Épp ebben a hónapban történt, hogy egy palesztin fiatalt lőtt le egy izraeli katona, mert követ dobott a járőrautójára Ramallah közelében egy faluban. (Telegraph)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt