Kimondta az Egyenlő Bánásmód Hatóság: Miskolc Önkormányzata hátrányosan különböztette meg a Számozott utcákban élőket

Elmarasztalta az Egyelő Bánásmód Hatóság Miskolc Önkormányzatát a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda beadványa alapján.

A hatóság kimondta, hogy a város a Számozott utcákban élő embereket a városrész telep-felszámolási programjában hátrányosan megkülönböztette. Az ott élő  900 főt kedvezőtlen vagyoni helyzetük, valamint roma nemzetiséghez tartozásuk miatt annak a veszélynek tette ki és teszi ki folyamatosan, hogy hajléktalanná válnak, vagy más, Miskolc bel-, vagy külterületén található szegregátumba kényszerülnek.

Az alábbi videónkból kiderül, hogyan tett utcára gyerekes családokat az önkormányzat:

Az önkormányzat mulasztást követett el azzal, hogy a számozott utcák telepfelszámolását megfelelően előkészítés nélkül kezdte meg, annak következményeit és az ott élőkre gyakorolt hatását megfelelően nem mérte fel. A konkrét telepfelszámolásra vonatkozó ntézkedési tervet nem dolgozta ki, illetve hatástanulmányt nem készített. 

A félmilliós bírság mellett az ott élőknek biztosítani kell a normális lakhatási körülményeket. A hatóság arra is kötelezi a város önkormányzatát, hogy szeptember 30-ig dolgozzon intézkedési tervet arra, hogy a telepfelszámolást következtében korábban már hajléktalanná vált emberek is lakáshoz jussanak.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.