Tízezer évvel korábban kezdődhetett a földművelés, mint eddig gondolták

2015 július 23., csütörtök 16:45
112

Az izraeli Bar-Ilan Egyetem kutatói szerint a korábban véltnél tízezer évvel korábban kezdhetett földművelésbe az emberiség. A tudományos konszenzus szerint ~12 ezer éve kezdhettek növényt termeszteni őseink a termékeny félhold iráni területén. A legújabb felfedezés szerint viszont akár már 23 ezer éve elkezdődhetett a kezdetleges növénytermesztés, bár a teljesen fejlett mezőgazdaság csak jóval később alakulhatott ki.

Mindezt a Galileai-tenger, vagyis a bibliai Genezáreti-tó partján élt, Ohalo II-nek nevezett halászó-vadászó-gyűjtögető nép településeinek feltárása során fedezték fel. Az egyik településükön gyomnövény-maradványokra bukkantak, ami feltételezi a növénytermesztést.

Hat települést tártak fel, ezeken 150 ezer növénymintát elemeztek ki. Ez alapján tudják, hogy a területen élő korai emberek 140 növényfajt gyűjtöttek össze, köztük ehető gabonákat - tönkebúzát, vadárpát, vadzabot - is.

Az ásatásokon találtak kőből készült őrlőeszközt és sarlókat is, illetve olyan gabonaszemeket, amelyeken olyan forradások voltak, ami alapján arra lehet következtetni, hogy a növényeket szántóföldeken nevelték. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt