1,4 millió autót hív vissza a Chrysler, mert még a féküket és a kormányukat is meg lehet hackelni

bűnügy
2015 július 24., 17:15
comments 62

Charlie Miller és Chris Valasek biztonsági mérnökök a hónap elején meghackelték egy Jeep fedélzeti számítógépét. A számítógép feltörése után teljesen át tudták venni az irányítást az autó felett, mert nemcsak a kilométerórához, fogyasztásmérőhöz, stb. fértek hozzá, hanem a kocsi

kormányművéhez, fékrendszeréhez és sebességváltójához is.

Konkrétan a kísérletük során ki tudták kapcsolni a kocsi fékét, ami így elég hamar árokba csúszott.

A Jeepben a gyártó Chrysler Uconnect fedélzeti számítógépe működött, ennek a meghackelhetőségére akarták felhívni a figyelmet. Ez sikerült is, mert a Chrysler most 1,4 millió modelljéhez küld ki javítócsomagot, de állítólag központilag is igyekszik megakadályozni, hogy bárki simán kikapcsolgathassa járműveik fékét. Hogy a "hálózati szintű biztonsági lépések" pontosan mit jelentenek, azt nem tudni. A Wired szerint minden bizonnyal olyan biztonsági eszközöket, amelyek már a kocsikat az internetre kötő Sprint mobilszolgáltató hálózatán érzékelik és megakadályozzák a behatolási kísérleteket. (Via Wired)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.