https://img.444.hu/000_Was2849142.jpg

53 éve ég egy amerikai kisváros, mára csak tizenegy lakosa maradt

külföld
2015 július 24., 10:42
comments 170

Centralia egykoron nyüzsgő bányászváros volt Pennsylvania államban. Mára tizenegy lakosa maradt. Nem a bányászat bezuhanása néptelenítette el, hanem egy tűz: 1962-ben hulladékot égettek a településen, de a tűz elszabadult és meggyújtotta a felszín alatt fekvő szénmezőt.

A tűzoltók próbáltak kezdeni valamit a helyzettel, de egy idő után feladták. A tűz végülis nem veszélyeztetett látszólag közvetlenül senkit és igazából forrásuk sem volt a küzdelemre. Ez azonban nem volt bölcs döntés, mert a tűz idővel elkezdett továbbterjedni a környék szénbányáira, emberek otthonai alatt is áthaladva így. Rohamosan romlott a levegő minősége és komoly kráterek jelentek meg a városban. A helyzet évtizedek alatt, a nyolcvanas évek elejére lett tarthatatlan. 1984-től kezdve a város 1400 lakójából több mint 1100 költözött el, hála egy erre elkülönített 42 millió dolláros szövetségi programnak.

Egy friss bejelentkezés a helyszínről:

A kilencvenes évek elején a város összes ingatlanát államosították és több mint ötszáz épületet leromboltak. A város képe inspirálta részben a Silent Hill című horrorfilmet. Mára tizenegy lakója maradt a városnak, ők azt mondják, hogy a még mindig égő szén már nem jelent veszélyt sem a városra, sem a levegő minőségére.

photo_camera Képek: AFP PHOTO/DON EMMERT

A városon átvezető út, a Route 61 nem hivatalos turistalátványosság lett, kíváncsi utazók kanyarodnak el idáig, hogy felírják nevüket a több helyen felszakadt aszfaltra. Az nem várható, hogy Centralia hamarosan benépesüljön, becslések szerint a szén még 250 éven át égni fog a település alatt. 

Nem ez az egyetlen lángoló szénbánya az Egyesült Államokban, de talán ez a leghíresebb. Csak Pennsylvaniában 38 hasonló szénmező ég még mindig, ezek közül egy a pittsburghi nemzetközi repteret is fenyegetve, ezért azzal fel is vette a harcot az állam kormányzója. (Citylab, Wikipedia)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.