Az Europol nem lát összefüggést a bevándorlás és a terrorizmus között

2015 július 25., szombat 8:47
294

Ha beparáztál a terroristáktól, mert Orbán Viktor szerint para van, a bevándorlás egyet jelent a terroristák bejövetelével, és a terrorizmus eszkalálódásával, akkor két jó hírünk is van:

1.) Csak emlékeztetőül, a felfegyverzett terroristák nem olyan hülyék, hogy kerítéseken, meg zöld határon mászkáljanak át, erről itt írtunk bővebben.

2.) Kijött az Europol (A páneurópai, tehát Magyarországot is magába foglaló, bűnüldözési szerv) jelentése a 2014-es évről, amely éppen az EU közbiztonsági helyzetét elemzi.

Csak a lényeg:

Trendek: Az utóbbi években csökkent a terrorista események száma és mértéke az EU-ban, miközben általánosan valóban növekedett a veszélyeztettségi szint. Tavaly 4-en vesztették életüket ilyen jellegű cselekményben az Unióban.

A fenyegettségi szint növekedésének nem a migráció az oka: Egyfelől az ukrán válság miatt (akárcsak a balkáni háborúk idején) megnövekedett az illegális fegyverkereskedelem intenzitása.

Másfelől az ISIS és az al-Kaida is egyre több európai fiatalt szervez be, ám őket jórészt a szíriai és iraki és a többi közel-keleti konfliktusban vetik be.

Mindkét - egymással is rivalizáló terrorszervezet - egyébként küld vissza rangidős terroristákat az EU-ba, de az ő feladatuk általában a célközönség megtalálása, a radikalizáció. (A 2015-ben elkövetett párizsi merényleteket is így készítették elő.)

Ahhoz képest, hogy Madridban és Londonban több tucat ember halt meg a 2010-es évek elején terrorcselekmények köveztében, 2014-ben viszonylag kevés ilyen cselekmény történt:

Terrorista cselekmények száma, indíttatása. 2002-ben 167, 2013-ban 84, 2014-ben 67 terrorista cselekmény történt. (Forrás: Europol/2104)

Az Europol tehát egyre fenyegetőbbnek látja az ISIS és az al-Kaida jelentette, szervezett terrorista fenyegetést, ám a bevándorlással egyáltalán nem hozza összefüggésbe a jelentés.

Egyelőre a két szervezet nagyobb fenyegetést jelent Európán kívül az európaiakra és érdekeltségeikre, mint az EU-n belül. A teljes jelentés itt olvasható el.

Orbán Viktor ma Tusnádfürdőn azt állította, a bevándorlásből egyenes következik a terrorizmus.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt