Korrupció gyanújába keveredett sportvezetővel fog kezet Szijjártó, sok-sok pénzt akar adni neki

sport
2015 július 25., 15:32
comments 41
photo_camera MTI fotó: Marjai János

"Magyarország minél előbb szeretné megkötni azt a szerződést, amely 2026-ig garantálja, hogy a Hungaroringen legyen Forma-1-es futam"

- jelentette ki szombaton Szijjártó Péter külügyminiszter a 30. Magyar Nagydíj helyszínén, ahol Bernie Ecclestone-nal is kezet fogott.

A Forma-1-es jogokat birtokló brit üzletember tavaly 100 millió dollárt fizetett Németországnak, hogy ejtsék az ellene felvetett korrupciós vádakat (a vádak szerint 2005-ben 44 millió dollárral akart megkenni egy német bankárt éppen az F1-es jogokkal összefüggésben).

Magyarország minden évben súlyos milliárdokat költ arra, hogy Magyarországon tartsa a Forma-1-et – csak a jogdíj közel 6 milliárd forint. Egy a kormány rendelésére írt tanulmány szerint ez megéri.

Átadom a szót az MTI-nek:

"Van egy elképzelés, amelyet a Hungaroring vezetői készítettek el, s amely egy hároméves időszak alatt megvalósuló, 25 milliárd forintos fejlesztési programról szól" - mondta a külügyminiszter, hozzátéve: mindezt úgy akarják végrehajtani, hogy az a 2024-es olimpiai pályázatban foglaltakkal is egybevágjon, s a különböző fejlesztések kölcsönösen erősítsék egymást.

"Magyarországnak gazdasági érdeke, hogy itt tartsa a Forma-1-et, hiszen minden egyes ilyen hétvége 17-17,5 milliárd forinttal növeli a magyar GDP-t" - nyilatkozta Szijjártó Péter, s hangsúlyozta, tavaly 169 ezer néző volt kint Mogyoródon, az idén ez a szám nagyjából 10 százalékkal nőtt, s a kilátogatók 83 százaléka külföldi, akik a három nap alatt fejenként több mint 230 ezer forintot költenek el Magyarországon.

"A kormány elkötelezett abban, hogy az immár 30 éve tartó megállapodást minél tovább meghosszabbítsa" - mondta a külügyminiszter. "Büszkék vagyunk az elmúlt 30 évre, Magyarország ugyanis az egyetlen állam, amelynek a leghosszabb megszakítatlan együttműködése van a Forma-1 világával."

Szijjártó Péter hozzátette, 1986 óta kialakult egy olyan bizalmi viszony az F1 jogtulajdonosaival, amely megfizethetetlen, s a szerződéshosszabbítás kérdésében erre a kapcsolatra lehet alapozni.

    

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.