A tíz legpotenciálisabb hungarikum

csoda
2015 július 26., 13:50
comments 169

Legutóbbi cikkünkben arra jutottunk, hogy a hungarikumok számának növekedési dinamikája ugyan megtörni látszik a csartokon, de nem kell félni, van még érték bőven Magyarországon, a helyi értéktárakban számtalan magyar specialitás várakozik arra, hogy a szigorú ítészek által megmérettessen, és hungarikumnak találtasson.

Ahhoz, hogy valami hungarikummá válhasson, végig kell mennie ezen a rendkívül kifinomult, már önmagában is hungarikumgyanús rendszeren, a Nemzeti Értékpiramison:

nemzeti értékpiramis

Az elmúlt évek újszerű kormányzati törekvései és civil erőfeszítések nyomán elindult hungarikumipari kunjunktúra alapját az értéktár-infrastruktúra dinamikus bővülése jelenti: tudniillik nem csak az országos szintű és illetékességű Hungarikum Bizottságban folyik lázas ötletelés és a nemzet értékeinek mérlegelése, hanem az összes megyében van értéktárbiztottság, hiszen törvény írja elő, sőt rengeteg – inkább ezer, mint több száz – településen is alakult ilyen. A bizottságok tagjai néhol ingyen, a hungarikumizmus iránti lelkesedéből dolgoznak, veszik számba a helyi értékeket, de sokkal jellemzőbb, hogy jut 1-2 millió forint erre a nemzetstratégiailag is fontos munkára: egy kis költségtérítés, benzinpénz, kávé, miegyéb.

A bizottságok sajnos nagyon egyenetlen tempbóban dolgoznak. Budapesten például nincs értéktár (ahogy a legtöbb kerületben sincs), üres a Zala, a Csongrád, a Vas és a Nógrád megyei értéktár is, annak ellenére, hogy a bizottságok lérejöttek. Annyira, hogy Vas megyében még el is vagánykodtak vele a helyi illetékesek, hogy élen járnak települési értéktárbizottságok számában.És mégsincs megyei értéktár.

Baranya megye egyelőre összesen 5 értéket volt képes felsorolni az 1,2 milliós támogatásból készült tematikus sablonhonlapján. (Néhány megye megelégedett azzal, hogy egy-egy aloldalt hozott létre a megye honlapján, de sokan, például Komáromban és Szabolcsban megadták a módját: külön honlapot gyártattak az értékeknek.)

Más helyeken szinte forgószélszerűen söpört végig a hungarikummánia, és az emberek lekesedése pillanatok alatt csurig tölötte a helyi értéktárakat. Kiskunhalas egymaga fel tudott mutatni 61 (!!) települési értéket, az ország második legkisebb megyéje, Tolna pedig meg sem állt százig.

A legtöbb értéktárban olyan dolgok vannak, amiket megtalálnánk akármelyik útikönyvben vagy néprajzi összefoglalóban, de voltak, akik még nagyobb fantáziával, még kiterjesztőbben fogták fel az ÉRTÉK fogalmát. A következő értékek mind a megyei vagy települési értékek között szerepelnek, és arra várnak, hogy valaki hungarikummá minősítse őket.

1. Audi TT

Audi-TT

Itt gyártják, hát a miénk! Messze Győr-Moson-Sopron értéke a legmenőbb az összes hungarikumjelölt között. Alig várjuk, hogy felterjesszék a kiemelkedő nemzeti értékek közé, mert egy ilyen autónak nyilván kevés a mostani megyeikumi státusz.

2. Kunhímzés

kunhímzésKarcag annyi mindenben élen jár. Talán nem véletlen, hogy két minisztert is adott a kormányba. A hungarikumizmusnak is komoly bástyája a kunok fővárosa. Az első hungarikumok között volt a karcagi birkapörkölt, de van még bőven utánpótlás. Például a karcagikumok közül már a Jász-Nagykun-Szolnok megyei értéktárba katapultált kunhímzés, amely szabályos horogkeresztes mintázatával különösen népszerű lehet a rendezett frizurájú szélsőjobboldali ifjúság körében.

3. Magyar atomenergetikai szaktudás

HUNGARY-NUCLEAR GAS-001

Paks település és Tolna megye értékei közé tartozik, egyelőre magyarázat nélkül. Értéknek mindenesetre biztosan érték, hiszen, gondoljanak bele, mi lenne, ha nem lenne! És a miénk is. Ezt a tudást nem lehet elvenni tőlünk.

4. Zümi szörpök

zümi

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyik büszkesége. „Hiszen első ránézésre is látszik, hogy egy kiváló csomagolású, kiváló beltartalmú termékről van szó.” Kérdés?

5. Kabai Meteorit

kabai meteorit

Korábban az űr értéke volt (világűrikum), de amióta becsapódott, magyar értékké lett, pontosabban hajdú-bihar-megyeikummá. Ugyan Kaba határában csapódott be, de a debreceni Református Kollégium múzeumában őrzik a metoritot, amiben az elsők között mutatták ki, hogy szerves anyagot tartalmaz.

6. Császári Csemege

császári

Egyenesen a Komárom-Esztergom Megyei Értéktárból: „A Vincze és Tsa Kft által gyártott Császári Csemege termékcsalád nem csak országosan hanem egész Európában ismertté tette a falunkat, hiszen árubemutatókon, kiállításokon büszkén hirdeti megyénkhez, falunkhoz való tartozását. Mindazonáltal hogy elismert és közkedvelt egészséges termékeket gyárt, tovább öregbíti a magyar termék hírnevét Európa szerte.” (A Fradi Snacket is ők gyártják.)

7. A veszprémi püspök királyné koronázási joga, mint szellemi örökség

Aveszprmipspkkirlynkoronzsijoga1

Hogy egészen pontosan mit jelentett, hogy a veszprémi püspöknek királyné-koronázási joga volt, azt nem értem teljesen a magyarázó szövegből. De most már amúgy sem koronázhatnak senkit a veszprémi püspökök, mert „1946-ban a köztársaság kikiáltása hatálytalanította a veszprémi püspök koronázói és kancellári jogkörét, és az államforma megváltozása eleve szükségtelenné tette ennek a címnek a használatát”. A francba! Amíg újra meg nem kapják a koronázási jogot, addig veszprémikumizálódott formában kell átvészelniük a vészterhes időket.

8. Morfium

Pontosabban a Kabay-módszer, ami a mákgubók száraz eljárással történő lepárlására épül, így sokkal hatékonyabban tudták előállítani a kábítószert. A Kabay-módszer végül sajnos ausztrálikum is lett (a szabolcs-szatmár-bereg megyei és a kiemelkedő magyar értéktárbeli mivolta mellett), mert Kabayék végül kivándoroltak, és a világ túloldalán alapítottak jól menő gyógyszercéget.

9. „Az 1848. szeptember 29-i csata”

pákozdi-csata

Amikor megleckéztettük, sőt, megfutamítottuk a Jellasics vezette habsburgista hordákat Pákozdnál. A küzdelem hevességére mi sem jellemzőbb, mint az a tény, hogy a vesztes oldalon körülbelül száz, magyar oladlon pedig hét halálos áldozata volt az összeütközésnek. „...történelmünk egyik legfényesebb győzelmének számít, mely méltó nyitánya volt a magyar szabadságért folytatott heroikus küzdelemnek.” És most már nem csak nagy, történelmi győzelem a Pákozdi csata, hanem egyenesen Fejér megyei érték.

10. Minden érték és kincs, amit Öskü Község egyesületei őriznek

Öskü település igazi mintaközség, itt minden tizenötödik lakosra jut egy kiemelkedő érték, mert gyakorlatilag mindent felvettek a település értékei közé, amit csak lehetett. Például nem csak a templomot, hanem még ezt az előtte álló szobrot is:

öskü1

De ott van az Öskü Községi Kertbarátok Egyesülete és az Árvalányhaj Turisztikai Egyesület Hagyományőrző Csoportja, akik rengeteg értéket és kincset őriznek:

öskü2

  • Az Öskü Községi Kertbarátok Egyesülete által őrzött ösküi szőlő-, kertművelési és termék- feldolgozási hagyomány és termék kincs.
  • Az Öskü Községi Kertbarátok Egyesülete által őrzött ösküi gyógynövény-termesztési, - gyűjtési, -feldolgozási, valamint népi megelőzési és gyógyászati, természetgyógyászati hagyomány és termék kincs.
  • Az Árvalányhaj Turisztikai Egyesület Hagyományőrző Csoportja és tagjai tevékenységében és alkotásaiban őrzött népi kismesterségek, kézműves tevékenységek szerinti hagyomány-, motívum- és termék kincs.
  • Az Árvalányhaj Turisztikai Egyesület és tagjai tevékenységében, termékeiben őrzött helyi, dunántúli és nemzeti gasztronómiai hagyomány- , recept-, -módszer- és termék kincs.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.