A román külügy kiakadt azon, hogy Orbán Viktor nagymagyarországos és árpádsávos bizbaszokat posztolt Facebookra

Párhuzamosan azzal, hogy a román védelmi miniszter épp Orbán Viktor "mérsékletesebb" tusványosi beszédét dicsérte, a román külügyminisztérium Facebook-bejegyzésben kifogásolta vasárnap, hogy Orbán Viktorközösségi oldalán olyan, a 26. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen, Tusnádfürdőn készült fotókat is közzétett, amelyek Bukarest szerint revizionista jelképeket tartalmaznak.

Orbán Viktor oldalán kéttucatnyi hangulatkép jelent meg az erdélyi szabadegyetemről: az egyik felvétel egy jelvényárus portékáját ábrázolja, aki Nagy-Magyarország-térképét és árpádsávos, borzasztó giccses kitűzőket is árul, másutt pedig székely zászlók láthatók.

(Forrás: Orbán Viktor/Facebook)

"Sajnos alig egy nappal azt követően, hogy a pragmatizmus és a hatékony román-magyar kapcsolatok mellett emelt szót, a magyar miniszterelnök Nagy Magyarország- és Székelyföld-jelképeket tartalmazó képeket jelentetett meg Facebook-oldalán"

- olvasható a román külügyi tárca bejegyzésében.

A román külügy ezt revizionista jelképek népszerűsítéseként értékelte, amit elfogadhatatlannak nevezett.

A revizionista jelképek népszerűsítése a bukaresti diplomácia szerint ellentétes az 1996-os magyar-román alapszerződés és a 2002-ben megkötött 21. századi stratégiai partnerség szellemével, és "semmiképp sem járulnak hozzá" annak a bizalmi légkörnek a helyreállításához, amelyet a magyar miniszterelnök szombaton javasolt.

 "Ameddig a magyar fél nem bizonyítja minden kétséget kizáróan, hogy kész betartani az említett dokumentumokban közösen lefektetett jogi-politikai paramétereket, a kétoldalú kapcsolatok nem válhatnak valóban kiegyensúlyozottakká és nem fognak a kölcsönös bizalomra épülni. Románia a maga részéről nyitott, azt szeretné, hogy a kétoldalú párbeszédet az említett paraméterekkel összhangban szeretné folytatni, a két NATO- és EU-szövetséges ország polgárainak érdekében"

- zárul a román külügy Facebook-bejegyzése. (via MTI)