A Twitter elkezdte letörölni a lopott vicceket tartalmazó posztokat

vicc
2015 július 26., 11:35
comments 47

Nem várt fordulat következett be a mikroblogszolgáltatónál: a Twitter kiterjesztette az eddig használt szerzői jogi kategóriát, és elkezdtek letörölni bejegyzéseket, mert azokban másoktól ellopott viccek voltak.

Azaz valaki kitalált egy viccet 140 karakterben, kirakta Twiterre, más pedig nem reblogolta ezt, hanem maga is inkább kiírta, mintha saját tréfája lenne. Na erre csapott le a szolgáltató. Persze még nem általában véve mindenkire, hanem csak egy konkrét vicc esetében intézkedtek, de akkor is aggasztó az irány: ezentúl a netes tréfáknak is van jogtulajdonosa, és letörölhetik a posztjaidat, ha ezt nem tartod tiszteletben.

A szóban forgó tréfát elsőnek egy szabadúszó író, Olga Lexell írta ki Twiterre. Szerinte amúgy az ilyen típusú viccek írása része az ő szakmai karrierjének és megélhetésének. Ezért miután látta, hogy a vicce tőle függetlenül, neve említése nélkül is terjedni kezd, jelentette ezt a mikroblogszolgáltatónak. Ők pedig napokon belül reagáltak, és törölték a posztokat.

A vállalat az általános szerzői jogi szabályaira mutatott rá, amibe nem fér bele a plágium. Egyes konkrét eseteket pedig nem kommentálnak, de a jelek szerint egy vicc esetében is megáll a plagizálás vádja.

A vállalat tavaly 25 ezer hasonló szerzői jogi bejelentést kapott, de ezek döntő többsége fotóhoz és videóhoz kapcsolódott, a szöveges posztok miatti feljelentés jóval ritkább.

Ez volt amúgy a tréfa, annyira nem is jó:

twitter

(Mashable)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.