A haris lett 2016 madara

Magyar Madártani Egyesület szavazásán sajnos csak három tyúk közül lehetett választani, az egyik a fürj, a másik a haris, a harmadik az ugartyúk volt.

A június 25-től máig tartó szavazáson összesen 4066 szavazat érkezett, és a döntés meglepő volt:

  1. haris: 1524 szavazat (37 százalék)
  2. ugartyúk: 1291 szavazat (32 százalék)
  3. fürj: 1251 szavazat (31 százalék)

A legismertebb, ezért első helyre jósolt fürj és a legextravagánsabb megjelenésű, ezért második befutónak várt ugartyúk helyett a legismeretlenebb, legkevésbé látható faj, a haris nyert.

Fotó: Ron Knight / Flickr

A harisról azt kell tudni, hogy recsegő hangot hallat (a faj latin tudományos neve is a hangutánzó Crex crex). Nem csak a sík vidéki, de a dombvidéki és előhegységi üde, magas füvű rétek védett madara. Ettől és a hosszú távú vonuló viselkedése miatt fokozottan veszélyeztetett faj.

A gépi kaszálás egész fészekaljakat pusztít el, a mediterrán régió kíméletlen madárvadászata (csak Egyiptomban évi 9–14 ezer harist lőnek le, és ejtenek hálóval csapdába) pedig a vonuló egyedeket ritkítja folyamatosan. Főleg szürkületkor és éjszaka „énekel”, amikor a jellegzetes recsegő hang a hidegebb, sűrűbb (különösen talajközelben) levegőben messzebb terjed.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.